Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло Трябва ли да мием ръцете си толкова често

Трябва ли да мием ръцете си толкова често

Трябва ли да мием ръцете си толкова често - изображение

Всички знаем какво трябва да направим, веднага след като излезем от тоалетната. Но множество проучвания вече доказаха, че масово хората не мият ръцете си конкретно в тази ситуация. Едно изследване дори стига до извода, че едва 67% са тези, които го правят.

Миналата неделя по Fox News водещият Пийт Хегзес заяви, че не е мил ръцете си от десетилетие. Шокиращото му изявление бе последвано от аргумента: "Микробите не съществуват. Щом не мога да ги видя, значи не са истински."

Но проф. Дон Шафнър е категорично против пренебрегването на водата и сапуна, независимо след каква нужда излизате от тоалетната, тъй като микробите могат да останат по ръцете ви дълго след WC-то.

Приемете всяко ходене до тоалетна като индивидуално и уникално навлизане в света на Микроболандия. А ако си мислите, че ходенето по малка нужда е твърде незначително и не афектира по никакъв начин личната ви хигиена, не сте прави. Проучванията показват, че при мъжете тенденцията да се пренебрегва миенето на ръце след малка нужда е особено засилена.

Най-добре е да изплаквате дланите си след всяко ходене по нужда, защото човешките екскременти съдържат патогени като стептококи, хепатит А и Е, шигела и пр. Може също така да се заразите с някой вирус, докосвайки не добре почистени повърхности, в близост до които някой болен е повръщал.

А дори да сте влезли в тоалетната, само за да оправите грима си, и ръцете ви са напълно чисти, можете ли да сте сигурни, че човекът, излязъл от там преди вас и барнал дръжката на вратата, е измил ръцете си?

Ползите от миенето на ръцете са били едни от революционните открития в науката. Религиозните традиции са възпитавали хората на чистота, превръщайки миенето на ръце в ритуал. Науката закъснява в това отношение, в сравнение с религията. Едва през 1800 г. здравните специалисти свързват добрата хигиена с понижените нива на инфекции.

Всички редовно влизаме в контакт с неприятни вещества, особено след като докосваме дръжките на вратите, мобилните си телефони и кухненските кърпи. Всички те вероятно са по-мръсни дори от тоалетната ви чиния у дома. Така че измиването на ръцете, по което и да е време на деня, никога не е лоша идея. Това е основното средство за предпазване от бактерии, вируси и дрожди.

Редактор: Милена Минчева

Източник: businessinsider.com

Снимки: freepik.com

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЗдравни съветиЛюбопитноИсторияСнимкиПсихологияАнкетиЛайфстайлЛеченияАлт. медицинаНормативни актовеПроизводители