Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Трите съвета на птичката – притча

Трите съвета на птичката – притча

Трите съвета на птичката – притча - изображение

по Мевляна Джеляледдин Руми

Един човек беше заложил капан и в него се бе хванала една птичка. Тя му се примоли:

-          Скъпи човече, досега какви ли не волове и овце си ял, принесъл си в жертва цели камили. Не си се заситил дори и с тях, та изяждайки мен ли ще се нахраниш? Пусни ме и ще ти дам три съвета. Хайде, виж сам глупава ли съм или умна. Нека ти дам първия съвет, докато ме държиш, втория – кацнала на оградата, а третия – от върха на дървото. С помощта на тези три съвета ще ти потръгне. Ако действаш според тях, ще преодолееш всяка трудност.

Държейки здраво птичето, мъжът каза:

-          Хайде тогава, кажи си съвета и, ако го харесам, ще те пусна.

Докато беше още в ръцете на мъжа, птицата каза:

-          Не вярвай на нещо невероятно, който и да го казва!

Мъжът хареса този съвет и пусна птичето. То веднага хвръкна и кацна на отсрещната ограда. След това изрече втория си съвет:

-          Не тъжи за онова, което е отминало, щом си пропуснал възможността, вече не съжалявай! В мъничкото ми тяло има безценна перла, която тежи 10 дирхема. Щеше да донесе благополучие на теб и на синовете ти. Тази перла беше твое право, но явно не си имал късмет и я изпусна. Такава перла не може да се намери за нищо на света.

Когато чул това, човекът започнал да стене от мъка, сякаш бременна жена крещи заради родилни болки. Птицата казала:

-          Аз не ти ли казах да не тъжиш и да не съжаляваш за отминало нещо? Щом като вече е свършило, тогава за какво е тази мъка? Или не си разбрал съвета ми, или си глух. Пък и я си спомни първия ми съвет да не вярваш на невероятни неща. След като моето тяло тежи по-малко от 3 дирхема, как в възможно в мен да се побере перла, която тежи 10 дирхема?

Като чул това, човечецът дошъл на себе си и казал:

-          Права си. Сега по-добре разбрах смисъла на твоите думи. Сега ми кажи последния си съвет!

Птичката отвърнала:

-          Значи добре се вслуша в двата ми съвета, а сега искаш и третия, така ли? Да се дава съвет на невеж човек, който спи, е сякаш да сееш семе в неплодородна почва. Раздраното, скъсало се поради глупост и невежество, не може лесно да се закърпи.

И после отлетяла с чуроликане.

снимка: prweb.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияСнимки