Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз Тежките думи на една майка към нейната 15-годишна дъщеря: След три години ще бъдеш изгонена от къщи

Тежките думи на една майка към нейната 15-годишна дъщеря: След три години ще бъдеш изгонена от къщи

Тежките думи на една майка към нейната 15-годишна дъщеря: След три години ще бъдеш изгонена от къщи - изображение

Букатариа Ноастра публикува в своя блог писмото на румънката Ана Тисманеану до нейната 15-годишна дъщеря. То звучи твърде сурово, но в него има няколко много важни неща...
Уверете се сами.

1. След три години ще те изхвърля от къщи. Звучи жестоко, нали?

Когато навършиш 18 години, ще имаш два избора: да продължиш образованието си и аз да се погрижа да бъдеш добре облечена и да не си гладна, докато учиш. Или да приключиш с ученето (за това твое решение никога няма да съдя), да започнеш работа и да се грижиш сама за себе си.

Отказвам да издържам 18-годишната си дъщеря - смятам го за неправилно. Имаш още три години да избереш накъде да тръгне пътят ти.

Да, ние с бащата ти вече решихме как ще преустроим жилището. Детската стая ще стане нашата спалня – каквато беше преди.

2. Ти си много красива и наистина много умна. Много повече, отколкото съм аз. Не искай всички да знаят това. Ако някой не го разбере никога, това не е твой проблем.

3. Аз не бива да ти служа като пример. Ти си съвършено различна, отделна личност, нямаш задължението да харесваш нещата, които харесвам аз, имаш пълно право да пренебрегнеш авторитета ми, както и да не се съобразиш с моите ценности. Не забравяй никога само, че оттук насетне отговорността за изборите ти ще бъде само твоя.

4. Ти имаш свободата да избираш всичко сама. Аз не очаквам нищо. Стани чистачка или бизнес анализатор. Не смятам за необходимо, а и за възможно, аз да определя накъде да тръгнеш в живота си. Но обмисли внимателно първата си крачка.

5. Не ми дължиш нищо. Аз те отгледах, не за да си ми длъжна с нещо. Ти имаш свободата да решиш сама какво е ценно и важно за теб. Животът си е твой и изборът е твой.

6. Помни, че винаги ще имаш дом. Ако нещо не се получи както трябва в живота ти, ще получиш подкрепата ми, съчувствието ми и помощта ми – само при условие, че имаш нужда от тях. Без да се натрапвам непоканена.

7. Аз си имам собствен живот. Няма да се съобразявам с теб, няма да пренебрегвам собствените си задачи и да пренебрегвам собствените си нужди заради твоите. Аз МОГА да го правя. Но НЕ СЪМ ДЛЪЖНА.

8. Животът си е твой. Дали ще се омъжиш и за кого, дали ще родиш дете, ще решиш сама. Постъпи постъпиш така, както ти подсказват сърцето, съвестта и нуждите ти. Каквото и да решиш, ще останеш моето момиче.

9. Никой не иска да те нарани. Това понякога се разбира трудно, но суровата истина е такава: всички мислят единствено за себе си. Всеки човек във всякакви ситуации постъпва по правилния според самия него начин. И няма такъв (психически здрав) да прави живота си по-лош съзнателно.

10. Животът не е справедлив. Няма гарантиран начин да постигнеш успех.

Не можеш да контролираш света. Понякога ще правиш нещата по правилния начин и ще се оказваш в безизходица. Може да се случи да нарушиш всички възможни правила и да се окажеш на върха. Единственото, за което трябва да се тревожиш, е честността.

Не заблуждавай себе си. Учи се да разбираш. Да осъзнаваш от какво имаш нужда и какво чувстващ.

11. Доброто за теб в някои случаи няма да бъде добро за някой друг. Твърде вероятно е да заемеш нечие място в университета или в работата си. Или да се омъжиш за нечия голяма любов. Не се тревожи. Ще се случва и обратното – това, което е лошо за теб, може би ще е добро за другиго. Така е устроен светът.

12. На 100% можеш да вярваш единствено на себе си. Единственият човек, който знае на какво си способен, си ти.

13. Не прехвърляй на друг собствените си отговорности. За всички свои постъпки и решения в живота си, след като навършиш 18 години, отговаряш единствено ти. Роди дете, само ако си сигурна, че ще можеш да го отгледаш сама. Започни проект, само ако ще можеш да го развиеш без помощта на колегите си.
Ако си късметлийка и имаш помощници, роднини, близки – ще ти бъде по-леко. Но никой НЕ ти е задължен с нищо. Не се осланяй на тях.

14. Прогнозирай. Всяко действие носи своите последствия. Никой не може да предвиди какво би могло да се случи, но се постарай да предположиш всички варианти – колкото повече са те, толкова по-адекватни ще бъдат решенията ти.

15. Не слушай какво ти говоря. Изписах толкова много думи за това как според мен животът ти може да стане по-добър от моя. Но ние сме много различни. Не бива да се сравняваш с мен. Живей собствения си живот.

Аз те родих, не само за да имам дъщеря. Исках да доведа на този свят някого, който да изживее в него собствения си живот. Отиди и го изживей.

15 а. Само не ми се оплаквай.

15 б. И не си изключвай телефона. Тревожа се за теб.

Редактор: Ани Иванова

Източник: bucatarianoastra.online

Снимки: getdrawings.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимкиСоциални грижиНовиниИсторияЗдравни съветиЛюбопитноСпортАнкетиХранене при...