Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя Стандартите за красота в Япония през периода Хейан

Стандартите за красота в Япония през периода Хейан

Стандартите за красота в Япония през периода Хейан - изображение

Различните култури имат различни стандарти за женска красота. Някои общества предпочитат тези с татуировки по лицата (според маорите) или метални обръчи около издължените им вратове (според племето падонг в Тайланд). През периода Хейан в Япония смятаните за красиви са онези жени, които имат забележително дълга коса, носещи множество слоеве от коприна и прилагайки интересни практики за нанасяне на грим.

Коса с километри

Жените в японския императорски дворец от края на 8-ми век до 12-ти век предпочитат да имат колкото се може по-дълги коси. Тези предпочитания за вида на косата възникват като вид противопоставяне на произлизащата от Китай модна тенденция на сравнително по-късите прически.

Японка в традиционни дрежи в Токио

Според историческите данни рекордът за най-дълга коса принадлежи на жена, която е успяла да достигне дължина от 7 метра.

Задължителният грим за красиво лице

Типичната хейанска красавица се предполага да има тясна форма на очите, тънък нос и добре изразена горна част на бузите. Жените използват плътна оризова пудра, за да придадат бял вид на лицето и врата си. Също така изрисуват устните си с яркочервен пигмент.

Танцуващи гейши

Според тогавашните модни тенденции, които изглеждат доста странни за хората днес, жените от японската аристокрация от периода Хейан премахват веждите си. Целта на тази практика е да могат да изрисуват други вежди в средата на челото си, почти до линията на косата. Аристократките успяват да постигнат този ефект като поставят двата си палеца в кутия с черна пудра, като след това използват двата си пръста, за да размажат полепналата пудра върху челото си. Резултатът от тази техника се нарича "пеперудени вежди".

Танцуваща гейша

Друг пример за модна тенденция, който ще изглежда неприятно и непривлекателно за хората днес, е практиката зъбите на жените да се боядисват с черен пигмент. Тъй като японките тогава често избелват кожата си, техните зъби започват да изглеждат жълти. Поради това жените от периода Хейан използват различни методи, за да направят зъбите си черни. Според разбиранията от онова време черната усмивка е по-привлекателна от жълтата. Добавен бонус е, че черните зъби подхождат на черната коса.

Купища коприна

Когато става въпрос за стандартите за красота през периода Хейан, отнасящи се за дрехите, от жените се изисква да носят роби с множество слоеве коприна. Този стил на обличане се казва ни-хито (ni-hito), което се превежда като 12 слоя, но някои жени от високата класа тогава носят до четиридесет.

Гейши в Токио

Слоят най-близо до кожата обикновено е бял, като понякога може и да е червен. Дрехата достига до глезените, като единствената част от този слой се вижда около деколтето.

Първият слой, който се вижда добре, носи името хитое (hitoe), който представлява роба с незабележителен цвят. Над него жените от периода Хейан наслагват от 10 до 40 великолепно бродирани роби учиги (uchigi), много от които имат изящни орнаменти и често изобразяват елементи от природата.

Най-горният и последен слой се прави от най-меката и висококачествена коприна, която има най-много прекрасно избродирани или нарисувани декорации.

По статията работи: Нора Маркова
Източник: thoughtco.com
Снимки: unsplash.com; pixabay.com

Още по темата:

5.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиИсторияНовиниЛюбопитноСпортДиетиАлт. медицинаРецепти