Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Служител на Макдоналдс със синдром на Даун се пенсионира

Служител на Макдоналдс със синдром на Даун се пенсионира

Служител на Макдоналдс със синдром на Даун се пенсионира - изображение

Ръсел О‘Грейди, който е със синдром на Даун, е един от първите хора, пречупващи стереотипите в края на миналия век. Той започва работа в Макдоналдс още като юноша. А сега, 32 години по-късно, се пенсионира в световноизвестното заведение за бързо хранене.

През 1986 г. ръсел първоначално бива нает в Сидни. Това, което прави историята му толкова невероятна, е факта, че през тези години хората с увреждания почти не биват наемани на работа. Ръсел обаче не можел да си примири. Той искал да покаже, че мъжете и жените с увреждания също могат да бъдат изпълнителни работници в различни сфери. И ето, че наистина доказа това.

 Ръсел

Започвайки едва на 18 години, той не е имал никакъв професионален опит. Екипът, с който е работил обаче, е бил изключително впечатлен от отдадеността, с която Ръсел е вършел задълженията си. В самото начало основните му функции били да сглобява и пълни менютата в картонени кутии, но с времето позицията му бива актуализирана. Неговото присъствие в заведението оказало огромно влияние върху атмосферата. Редовни клиенти понякога влизали, просто за да го поздравят или да си поговорят с него.

Ръсел

Според SHARED Ръсел е бил най-разпознаваният човек в околията. Дори се смята за една от местните знаменитости. Това се дължи изцяло на винаги усмихнатото му лице и добронамерената му приятелска натура. Хората просто го обичали и посещавали Макдоналдс заради него.

Сега О‘Грейди е на 50 години и се пенсионира от работното място, на което е отдал целия си зрял живот. Колегите му винаги ще свързват неговото име с множеството усмивки и безкрайното щастие, което е внасял сред всички тях.

Супервайзърът на Ръсел говори за него с топи чувства. Разказва за неговия професионализъм, работна етика и споделя колко много ще им липсва:

"Ние имаме редовни клиенти, които идват, за да се видят с Ръсел всеки четвъртък и петък, а целият екип го обгрижва много. Той със сигурност ще ни лисва."

Ръсел и работодателите му

Когато е търсел работа, младият ентусиаст е попаднал на офертата от Макдоналдс благодарение на специализирана платформа, наречена Jobsupport. Тя се занимава с търсене и намиране на работни позиции за хора с интелектуални нарушения.

Бащата на Ръсел изказва сърдечните си благодарности към Макдоналдс и Jobsupport за възможността, която са предоставили на сина му, за това, че са го приели и са го направили активна част от обществото, разрушавайки стереотипите за хората със синдром на Даун. Без наличието на подобни проекти и инициативи, хора като Ръсел никога не биха могли да се социализират, да намерят работа, да взимат заплата и най-вече да имат самочувствието за горди и достойни личности.

Редактор: Милена Минчева

Източник: doyouremember.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлВидеоИнтервютаНовиниИсторияСнимкиОрганизацииЛюбопитно