Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Скулптури, поставящи на фокус обсесията ни от технологиите

Скулптури, поставящи на фокус обсесията ни от технологиите

Скулптури, поставящи на фокус обсесията ни от технологиите - изображение

Трима човека, седящи на пейка, изцяло потънали в своите телефони и игнориращи присъствието на другия. Звучи позната сцена, нали? Но това, което виждате на снимката не са истински хора, а произведение на изкуството, наситено с дълбок смисъл.

Статуите са част от "Фестивалът на светлината" в Амстердам (Amsterdam Light Festival) и са продукт на дизайнерската агенция "Design Bridge".

статуи

Провокативният проект, наречен "Погълнати от светлината", е сътворен от главния дизайнер Гали Лукас, който е вдъхновен от парадокс на (анти)социалния ефект, който технологиите предизвикват сред хората.

"През зимата, когато се стъмнява по-рано, можеш да видиш из целия град хора с лица, осветени от дисплеите на телефоните си. В парка, в кафенетата, дори на велосипедите си, докато карат. Доста е зловещо наистина. Тази светлина, която озарява лицата ни, някак си ни осигурява връзка с хората, а същевременно ни изолира напълно от тях. Откъсва ни изцяло от реалния свят." – споделя Лукас пред My Modern Met.

За да пресъздаде тази си визия за света, Лукас, която обикновено работи върху в 2D проекти, си съдейства със скулптора Каролин Хинц.

Произведението на изкуството не е нито осъдително, нито толериращо обекта на изразяване. По-скоро живописно отразява обективната действителност. Интерпретацията зависи изцяло от всеки човек, възприемащ скулптурата. Минувачите често правят интеракция със статуите. Сядат на пейката и си правят снимки.

статуи

Лукас се надява "Погълнати от светлината" да подбуди диалог за ролята, която технологиите играят в нашите социални контакти.

"Не се опитвам да изпратя специфично съобщение, което да предизвика промяна в хората. Просто се надявам те обективно да помислят за начина, по който бялата светлина засяга живота им."

статуи

Редактор: Милена Минчева

Източник: mymodernmet.com

Още по темата:

4.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиСпортИсторияПсихологияРецептиЗдравни съветиОбразованиеСоциални грижиЛюбопитноИнтервютаАлт. медицина