Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло Свива ли се стомахът, ако гладуваме

Свива ли се стомахът, ако гладуваме

Свива ли се стомахът, ако гладуваме - изображение

Гастроентеролози разкриват истината.

Ако намалите драстично храната си, дали стомахът ви ще се свие до толкова, че да успявате да се задоволите и занапред с по-малки порции?

"Разбира се" – би отвърнала майка ти, стриктно спазваща диетата си със зелева супа. И макар да е права за много неща, за това със сигурност греши.

Свиването на стомаха е поредният мит, с който се сблъсквате.

Всички сме чували, че ограниченията в храненето водят до свиване на стомаха. А в следствие от това се засищаме с по-малки порции.

"Със сигурност органът се отличава със свойства, които му позволяват да променя размера си" – обяснява гастроентерологът Нитин Кумар. – "Например еластичността се проявява при преяждане, за да ни помогне да се справим с големите порции, които понякога приемаме."

Но да се свие?

"Стомахът е способен бързо да възвърне нормалния си размер, но не може да стане по-малък, независимо колко много гладуваме" – казва Кумар. – "Размерът на човешкия стомах е абсолютно еднакъв при всички, независимо от теглото и хранителните навици на даден индивид."

Ако все още сте скептични, помислете за това: Човешкото тяло е предназначено да приема достатъчно калории, за да поддържа оптималните си жизнени функции, дори в периоди, когато храната е оскъдна.
Всъщност повечето от нас чувстват глад, когато организмът изпадне в калориен дефицит. "Тялото ви започва да мисли, че гладува. Затова получаваме множество психологически и хормонални знаци, които ни казват, че трябва отново да започнем да качваме килограми." – продължава обяснението си Кумар.

Това, което изпитваме всъщност е хормонът грелин, който ни подтиква да се храним повече, в съчетание с редуцирани телесната температура и метаболизъм, които се опитват да се справят с малкото калории, които приемаме. Това се случва с тялото ни, когато си мислим, че "стомахът ни се е свил".

Защо не трябва да ограничавате калориите си, за да свиете стомаха си?

Науката дълго време се е занимавала върху този въпрос и вече е абсолютно доказано. Драстичното ограничаване на храна не само няма да смали размера на стомаха, но и е вероятно да стане обратното при рязко захранване с по-големи порции. И ако успеете да свалите някакви килограми, то те бързо ще се възвърнат (може би дори двойно).

Това не значи, че загубата на килограми е невъзможна. Но за да отслабнете успешно, трябва да намалите постепенно храната. В противен случай ще накарате тялото си да изпадне в състояние на стрес, в което да задържа всяка приета калория. Опитайте да намалявате постепенно калориите си, започвайки със 100 – 200 на ден. Това е достатъчно, за да ви помогне да отслабнете бавно и устойчиво, без да се мъчите и да гладувате.

Редактор: Милена Минчева

Източник: prevention.com

Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноДиетиЛеченияЗдравни съветиСпортПатологияХранене при...ЛайфстайлНовиниФизиологияИзследванияКлинични пътекиСнимкиАлт. медицинаБотаникаСпециалистиПсихологияИсторияРецептиТестовеПроизводителиКалкулатори