Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Романтичните филми и грешната представа за мъжете в тях

Романтичните филми и грешната представа за мъжете в тях

Романтичните филми и грешната представа за мъжете в тях - изображение

"Аз съм просто момиче, което стои пред момче и го моли да я обича" – реплика, която героинята на Джулия Робъртс изрича пред героя на Хю Грант в романтичната комедия "Нотинг Хил".

Мъж среща жена. Жената се влюбва в мъжа. Оказва се, че и мъжът също се влюбва в дамата- лайтмотивът във всички романтични филми.

Има много варианти на подобен сюжет, но накрая резултатът е следният: момчето и момичето се събират. И заживели щастливо до края на дните си. Но дали това е така в реалния живот? Абсолютно не.

Всеки може да оцени един добър романтичен филм, но проблемът, е, че той трайно остава в съзнанието на жените. След края на всеки един филм, дамите въздъхват "Ех, искам и аз такава любов. Заслужавам я!".
Следват и по-дълбокомислени разсъждения: "Ако един мъж не ме преследва и ухажва, той не ме обича истински и не е любовта на живота ми". Или другият популярен лайтмотив: "Щом се държи грубо с мен, той ме харесва много". "Благодарение" на всички тези клишета и стереотипи жените започват да си изграждат грешна представа, че мъжете са им длъжни и трябва да действат по начина, по който главният мъжки персонаж се бори за сърцето на недостъпната на пръв поглед дама.

Като малки на момичетата им се казва, че щом едно момче се държи грубо с тях, то просто показва, че ги харесва. Колко сбъркано е да свързваме в съзнанието си дърпането на опашката от малко момче или обидите с еквивалента на флиртуването на тази възраст? Подобни послания ни се повтарят толкова често, че започваме да търсим това в една връзка.

Романтичните филми представят необвързаният мъж като човек, който постоянно потиска чувствата си към някоя жена, само за да я загуби и да осъзнае, че е дълбоко влюбен в нея. Оказва се, че емоционално сдържаният ( на пръв поглед) мъж е този, в който трябва да се влюбите. Всички тези луди представи наложени ни от мейнстрийм медиите развиват версията за розовите очила. Всичко е злоупотреба – перфектната романтика, която е недостижима в реалния живот.

В "Титаник" Джак буквално умира от хипотермия, за да може Роуз да се задържи за парче дърво – жертва себе си в името на любимата си. Очакванията за всепоглъщата любов, най-добрият ти приятел да стане твой любим например – има толкова много стереотипи, от които ти призлява.

Филмът "Той не си пада по теб" представя няколко истории, в които героите се заемат с нелеката задача да се опитат да разкодират човешкото поведение и взаимоотношенията. Хубавото в него, е, че той се явява като антипод на романтичните филми – всички тези невероятни любовни истории, за които чувате, не са правило, те са изключение. Всички тези филми са изключения – една измислица с причина.

Трябва ли да спрем да гледаме подобни по жанр филми? Разбира се, че не! Дамите трябва да спрат да си вадят грешни заключения и да имат реалистични очаквания към господата.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: theodysseyonline.com

Снимки: brightside.me 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноНовиниСоциални грижиСпорт