Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз Родителство и алкохолизъм (по примера на Ан Хатауей)

Родителство и алкохолизъм (по примера на Ан Хатауей)

Родителство и алкохолизъм (по примера на Ан Хатауей) - изображение

Ан Хатауей е решила да откаже алкохола за следващите 18 години, за да бъде по-добра майка и да даде добър пример на сина си. Тя споделя публично това свое решение, както и причините за него. Категорична е, че не иска детето й да я вижда пияна, защото самата тя не се харесва, когато пие алкохол, а и не би желала да и се налага да сменя памперси и да храни малчугана, докато е с махмурлук. Може би наистина това е най-лошият сценарий за живота на младата майка.

Една сложна постройка на абсолютизма се е изградила около родителството, но някак парадоксално  алкохолът е в сърцевината на скелето й. Може би си мислите: "Чакай малко, няма да дойде краят на света, ако детето види родителя си малко по-нервен, просто стоящ на дивана и пиещ чаша-две вино."

Но аргументите против това са твърде много: данните за отрицателното психосоциално въздействие на пиещия родител; анализите относно пристрастяването и как то води до прекъсване на привързаността между детето и настойника; статистиката, която показва, че повечето възрастни, смятащи, че са социални пиячи (пият по повод и в компания), действително са битови алкохолици.

Един от аргументите в полза на въздържанието е, че хората подценяват колко изпиват в действителност. В повечето случаи представата за едно питие често се различава от класическите 50-100 мл. Именно за това на пиещите ежедневно трудно може да се вярва.

Хората, приемащи често алкохол, могат да развиват всякакви теории относно лошия си навик, но интересното всъщност е как пиенето им бива извършвано, така да се каже, под масата. Абсолютната вреда от злоупотребата с алкохол обаче е толкова очевидна и неоспорима, че уж разумният родител, който реално обича да се налива всеки петък, би стоял настрана от цялата тема или би изявил благоразумното си мнение, без да издава деструктивния си навик.

Това прави колективното родителство (принципите, около които всички родители се обединяват) прекалено алтруистично, идеализирано и в крайна сметка нереално. Докато действителното родителство (това, което наистина правим) се извършва имплицитно, силно индивидуализирано и разрушително. И това не е нищо повече от бедствие. Не само за децата, но и за социалното и публичното общуване и сближаване.

Примерът, който давате на децата си, включително пиенето на алкохол, е неизменен. Събирането на по чашка може да е източник на споделено забавление, но ако не успявате да го задържате в рамката на социално забавление, то по-добре спрете навреме. Ако трябва опитайте отново, но не си позволявайте да се проваляте пред децата си. Хлапетата забелязват и попиват всичко, което правите.

Зоуи Уилиямс, публицист в The Guardian, споделя как е чела на своето дете книга, в която някой от персонажите умира, изпивайки бутилка уиски. В този момент детето й пита шокирано: "Може ли да умре човек от твърде много алкохол?". А тя му отговорила: "Разбира се, но наистина ще трябва да изпие доста". Отговорът на детето я поразява: "Как така ти още си жива?".

Доста неприятна ситуация, нали? Понякога сами не осъзнаваме какъв пример даваме на децата си с най-елементарните неща, които правим. Колкото и невинна да ни се вижда чашата вино всяка вечер, тя може да бъде приета като нещо доста значително от малките.

Но отглеждането и възпитаването на деца е твърде самотно занимание, особено ако сте в ситуацията на Ан Хатауей. В такъв случай не може да разчитате на ничия помощ. А какво друго може да се опитате да направите, освен да дадете най-добрия пример за подражание на хлапето си.

Редактор: Милена Минчева

Източник: theguardian.com

Снимка: m360.cl

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСнимкиСоциални грижиПсихологияЗдравни съветиЛюбопитноХранене при...ИсторияАлт. медицинаЛайфстайлЗдравни проблемиЛеченияАнкетиБотаникаОрганизации