Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Домашен любимец Родители, НЕ купувайте за Коледа на децата си куче

Родители, НЕ купувайте за Коледа на децата си куче

Родители, НЕ купувайте за Коледа на децата си куче - изображение

Скъпи родители, със сигурност всеки от вас иска да зарадва максимално детето си на Коледа. И след като масово децата са презадоволени от играчки, защо да не прибегнете към домашен любимец за подарък? Тази логика обаче води до решение, което ще ви обремени вас, или поне животинчето, което ще подарите, за цял живот.

Рядко след такъв подарък нещата потръгват добре. Често прибързаните решения водят до повече бездомни животни на улицата, тъга при децата и чувство на вина у вас. Ако решите да си вземете куче, просто изчакайте да минат празниците. Защо ли? Ето ви няколко причини.

КУЧЕТАТА НЕ СА ПРЕДМЕТИ

Мислейки за кучето като за поредния подарък, който ще зарадва детето ви, вие обричате животното на ужасен живот. Не го приемате като живо същество, което има своите нужди и грижи. Слагайки го в опакована кутия, автоматично го опредметявате. То се превръща в "нещо", което трябва да приповдига духа в къщата ви.

Това е някак жалко. На палето не всеки път ще му се играе. Понякога дори просто ще иска да поспи, а вие вече ще сте свикнали да се държите с него като плюшена играчка, която да ви забавлява непрестанно.

ПО КОЛЕДА ДОМЪТ НЕ Е СЪЩИЯТ

Ако не се оприличавате на човек, който може да гледа на едно живо същество като на предмет, не си мислете, че имате достатъчно оправдание, за да се сдобиете с куче през празниците.

Ако доведете пале у дома, когато е украсено, разместено, за да има място за елхата и дори ухае на различен аромат (цитрус, канела и шоколад), кучето свиква в тази атмосфера и приема нея за дом. Когато премине декември и отшуми празничния дух, на домашния ви любимец ще му бъде трудно да свикне с разликите в атмосферата.

НЯМАТЕ ДОСТАТЪЧНО ВРЕМЕ ЗА ВЪЗПИТАНИЕ

Да си вземете куче е като да приемете дете в къщата си. А като всеки малчуган, и то ще има нужда от насоки, възпитание и поне някаква минимална дресировка. Мислите ли наистина, че докато сте събрали цялото семейство у дома или сте някъде на гости ще имате възможност да отделите достатъчно време, за да му създадете хигиенни навици, да го разхождате достатъчно и да го учите по кои мебели може да се качва, и по кои не.

Вземането на куче у дома е сериозна крачка. На новия член от семейството трябва да му се осигури уют и достатъчно време, за да свикне. От ваша страна се изискват търпение и обич, които да му предложите.

Ако сте решили да направите нещо различно за децата си по Коледа, то по-добре планирайте семейна екскурзия по празниците, а когато се почувствате емоционално и физически подготвени да отглеждате куче, го направете в момент, в който ще можете да му се отдадете пълноценно.

Автор: Милена Минчева

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияТестовеЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлНовиниПсихологияЛюбопитноСоциални грижиАнкетиСпортИсторияВидеоПроизводителиАлт. медицина