Революционен шоколад, който не се топи в горещината

Истинско откритие за шоколадовата индустрия направиха британски учени - шоколад, който не се топи в горещината. Сладкото изкушение е създадено от учени, работещи за британския производител на шоколадови изделия "Кедбъри". Шоколадът "Dairy Milk" е уникален с това, че не се разтапя при температура до 40 градуса по Целзий.
Топенето на шоколада зависи от съдържанието на наситени мазнини в него, като обикновено точката на топене е при 32 градуса по Целзий. Научната лаборатория на компанията в Борнвил, намираща се близо до Бирмингам, се пази в тайна, но се очаква да бъде патентована.
Тайната на революционния шоколад се крие в раздробяването на съдържащите се в него захарни частици, което го прави по-устойчив на високи температури. Уникалната технология позволява и по-бавното разтопяване на шоколада в устата.
Производството на подобно изкушение е предназначено предимно за страните с изключително горещ климат, където шоколадът за отрицателно време се превръща в кремообразна течност. Продуктът е планиран да се предлага във веригите на Бразилия и Индия и някои части на Европа, известни с високите си температури през цялото време на годината, както и на места със слабо развита икономика и недобра снабдителна верига.
Разработки на шоколадови изделия, устойчиви на температура над 35 градуса, се правят години наред. Още през 1970 г. учени от цял свят работят върху това сладкият десерт да не се топи в ръцете. От тогава до днес са патентовани над 90 различни технологии, като поне половината от тях са разработени през 70-те и 80-те години. Основният проблем все още е вкусът на шоколада, който непрекъснато се влошава в опити да се направи продукта по-устойчив на горещо време.
„Един от най-популярните подходи е промяната в структурата на мазнините в шоколада, така че разтапянето му да започне при по-висока температура. Но ако мазнините не се стопят в устата, просто усещането ще бъде, че човек сякаш яде свещ“, пояснява от „Кедбъри“.
„Друг проблем, с който трябва да се справим е, че при увеличаване на точката на топене, шоколадът се втвърдява и направи невъзможно транспортирането му на едро и разпределението му в конкретна форма. Когато шоколадът е подложен на чести температурни колебания, това води до трансформацията на захарите и разграждането на кокосовото масло и какаовото масло, а тези два компонента правят шоколада особено вкусен. Без тях любимото ви лакомство не е толкова привлекателно“, допълват от фирмата.
Работата по този проект е стартирана в далечната 2012 година, като в един момент е бил преустановен, тъй като учените не са успели да запазят вкуса на шоколада, увеличавайки точката на топене. Наскоро обаче компанията възобновява дейността на проекта в посока подобряване на текстурата и вкуса на шоколада. От компанията посочват, че са променили състава и процеса на приготвяне на продукта, но отказват да разкрие подробности покрай новата технология. Известно е само, че компонентите на топлоустойчивият шоколад се смесват по нетрадиционен начин и в необичайни условия. В зависимост от конкретния вид шоколад, производството на една партида може да отнеме от 15 минути до 24 часа.
„Шоколадът е мистична храна, носеща уникално усещане и изживяване. Има толкова много неща, които все още са неизвестни “, обобщават от компанията.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ОСТРОВИТ CREAMETTO ШОКОЛАД С ЛЕШНИК 350 г
Е ЛЕК РЕСПЕКТ БЯЛ ШОКОЛАД ЗА ТЯЛО 200 мл
ОСТРОВИТ CREAMETTO ШОКОЛАД 350 г
ПРЕГНАКО ПРОТЕИН ЗА СЛЕД РАЖДАНЕ С ВКУС НА ШОКОЛАД И БАНАН 300 г
ШОКОЛАД КОМФОРТ СЪС СЛАБИТЕЛНО ДЕЙСТВИЕ 20 г
АЛДА АРОМАТИЗАТОР ШОКОЛАД 100 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- За свободното време
- Любопитно и забавно
- Черен шоколад - изкушение или лекарство
- Крем-десерт с маскарпоне и бисквитки в шоколад
- Студено мляко с шоколад
- Лесен шоколадов кекс с масло
- Ограничаване на консумацията на шоколад
- Шоколадов сладкиш с прясно мляко и заквасена сметана
- Шоколадов ганаш - перфектната глазура!
- Десерт от извара с шоколадов пълнеж и овесени ядки
- Десерт от извара с банани и шоколад
- Шоколадово желе с прясно мляко
Коментари към Революционен шоколад, който не се топи в горещината