Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Революционен шоколад, който не се топи в горещината

Революционен шоколад, който не се топи в горещината

от 26 ное 2012г., обновено на 10 юни 2020г.
Редактор: Редакционен екип на Фрамар.бг
Революционен шоколад, който не се топи в горещината - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Истинско откритие за шоколадовата индустрия направиха британски учени - шоколад, който не се топи в горещината. Сладкото изкушение е създадено от учени, работещи за британския производител на шоколадови изделия "Кедбъри". Шоколадът "Dairy Milk" е уникален с това, че не се разтапя при температура до 40 градуса по Целзий.

Топенето на шоколада зависи от съдържанието на наситени мазнини в него, като обикновено точката на топене е при 32 градуса по Целзий. Научната лаборатория на компанията в Борнвил, намираща се близо до Бирмингам, се пази в тайна, но се очаква да бъде патентована.

Тайната на революционния шоколад се крие в раздробяването на съдържащите се в него захарни частици, което го прави по-устойчив на високи температури. Уникалната технология позволява и по-бавното разтопяване на шоколада в устата.

Производството на подобно изкушение е предназначено предимно за страните с изключително горещ климат, където шоколадът за отрицателно време се превръща в кремообразна течност. Продуктът е планиран да се предлага във веригите на Бразилия и Индия и някои части на Европа, известни с високите си температури през цялото време на годината, както и на места със слабо развита икономика и недобра снабдителна верига.

Разработки на шоколадови изделия, устойчиви на температура над 35 градуса, се правят години наред. Още през 1970 г. учени от цял свят работят върху това сладкият десерт да не се топи в ръцете. От тогава до днес са патентовани над 90 различни технологии, като поне половината от тях са разработени през 70-те и 80-те години. Основният проблем все още е вкусът на шоколада, който непрекъснато се влошава в опити да се направи продукта по-устойчив на горещо време.

„Един от най-популярните подходи е промяната в структурата на мазнините в шоколада, така че разтапянето му да започне при по-висока температура. Но ако мазнините не се стопят в устата, просто усещането ще бъде, че човек сякаш яде свещ“, пояснява от „Кедбъри“.

„Друг проблем, с който трябва да се справим е, че при увеличаване на точката на топене, шоколадът се втвърдява и направи невъзможно транспортирането му на едро и разпределението му в конкретна форма. Когато шоколадът е подложен на чести температурни колебания, това води до трансформацията на захарите и разграждането на кокосовото масло и какаовото масло, а тези два компонента правят шоколада особено вкусен. Без тях любимото ви лакомство не е толкова привлекателно“, допълват от фирмата.

Работата по този проект е стартирана в далечната 2012 година, като в един момент е бил преустановен, тъй като учените не са успели да запазят вкуса на шоколада, увеличавайки точката на топене. Наскоро обаче компанията възобновява дейността на проекта в посока подобряване на текстурата и вкуса на шоколада. От компанията посочват, че са променили състава и процеса на приготвяне на продукта, но отказват да разкрие подробности покрай новата технология. Известно е само, че компонентите на топлоустойчивият шоколад се смесват по нетрадиционен начин и в необичайни условия. В зависимост от конкретния вид шоколад, производството на една партида може да отнеме от 15 минути до 24 часа.

„Шоколадът е мистична храна, носеща уникално усещане и изживяване. Има толкова много неща, които все още са неизвестни “, обобщават от компанията.

Още по темата:
  • Шоколадът и червеното вино са тайната за борба с бръчките, според науката Шоколадът и червеното вино са тайната за борба с бръчките, според науката
  • Шоколадова терапия за лице и тяло Шоколадова терапия за лице и тяло
  • Учените твърдят, че шоколадът ни прави по-умни Учените твърдят, че шоколадът ни прави по-умни
  • Вижте 10 храни, които се борят с предменструалния синдром (инфографика) Вижте 10 храни, които се борят с предменструалния синдром (инфографика)
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СТАТИЯТА

АЛДА АРОМАТИЗАТОР ШОКОЛАД 100 мл
6.90лв. / 3.53 €

АЛДА АРОМАТИЗАТОР ШОКОЛАД 100 мл

СОУ СИМПЪЛ ПАРФЮМНО ОЛИО №28 ЧЕРЕН ШОКОЛАД И РОЗА 50 мл
35.00лв. / 17.90 €

СОУ СИМПЪЛ ПАРФЮМНО ОЛИО №28 ЧЕРЕН ШОКОЛАД И РОЗА 50 мл

ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД И ЧЕРЕША 350 мл
7.95лв. / 4.06 €

ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД И ЧЕРЕША 350 мл

ДИАБЕТИЧЕН ШОКОЛАД ФИНЕС НАТУРАЛЕН 80 г
6.26лв. / 3.20 €

ДИАБЕТИЧЕН ШОКОЛАД ФИНЕС НАТУРАЛЕН 80 г

ШОКОЛАД КОМФОРТ СЪС СЛАБИТЕЛНО ДЕЙСТВИЕ 20 г
1.17лв. / 0.60 €

ШОКОЛАД КОМФОРТ СЪС СЛАБИТЕЛНО ДЕЙСТВИЕ 20 г

ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД 350 мл
7.95лв. / 4.06 €

ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД 350 мл

Коментари към Революционен шоколад, който не се топи в горещината

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Революционен шоколад, който не се топи в горещината
    www.framar.bg 
    на 18 November 2025 в 13:14
    Коментирайте "Революционен шоколад, който не се топи в горещината"

СТАТИЯТА е свързана към

  • За свободното време
  • Любопитно и забавно
  • Черен шоколад - изкушение или лекарство
  • Десерт от бисквити в шоколад с крем от маскарпоне и ликьор
  • Крем-десерт с маскарпоне и бисквитки в шоколад
  • Ограничаване на консумацията на шоколад
  • Шоколадови кексчета с ванилов крем маскарпоне
  • Шоколадов ганаш - перфектната глазура!
  • Усукана сладка питка с течен шоколад
  • Черният шоколад понижава кръвното налягане
  • Шоколадови блокчета с извара и ягодово сладко
  • Шоколадов кекс Нутела от две съставки
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Кърмата на майка, преживяла тежко детство, влияе на темперамента на бебетоКърмата на майка, преживяла тежко детство, влияе на темперамента на бебето

Кърмата на майка, преживяла тежко детство, влияе на темперамента на бебето

от 18 ное 2025г.Прочети повече
Възстановяване от миокардитВъзстановяване от миокардит

Възстановяване от миокардит

от 18 ное 2025г.Прочети повече
Медикаментът GanLum лекува малария и спира разпространението йМедикаментът GanLum лекува малария и спира разпространението й

Медикаментът GanLum лекува малария и спира разпространението й

от 18 ное 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 18 дни, 2 часа и 11 мин.

Гадене и лека болка сред преглед при гинеколог

преди 27 дни, 22 часа и 24 мин.
Всички

АНКЕТА

Засегнати ли сте от заболяването диабет?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Мурумуру Мурумуру

Мурумуру

от 27 март 2024г. Прочети повече
Черен шоколад - изкушение или лекарство Черен шоколад - изкушение или лекарство

Черен шоколад - изкушение или лекарство

от 12 дек 2022г. Прочети повече
Ограничаване на консумацията на шоколад Ограничаване на консумацията на шоколад

Ограничаване на консумацията на шоколад

от 08 дек 2022г. Прочети повече
Освежете кожата на лицето с маска от шоколад Освежете кожата на лицето с маска от шоколад

Освежете кожата на лицето с маска от шоколад

от 26 авг 2020г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЛАНАФОРМ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ УРЕД ЗА ЗАТОПЛЯНЕ НА КРАКА FOOT WARMER

ЕВА ИНТИМА КРЕМ-ГЕЛ МЕДИВАЛ ЛЕК ДИСКОМФОРТ 50 мл

ПАСИФЛОРА РЕЛАКС капсули * 30

ЛАНСИНОХ СТЪКЛЕНО ШИШЕ СЪС СИЛИКОНОВ БИБЕРОН MEDIUM FLOW 240 мл * 1

ЕВА ИНТИМА ИНТИМЕН ДУШ НОРМАЛ ЕЖЕДНЕВНА ГРИЖА 147 мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

БИОЗИН таблетки * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 ное 2025г. в 12:23:01

СЕДАТОН капсули * 20 ФОРТЕКС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 ное 2025г. в 12:14:38

КСИЛОМЕТАЗОЛИН капки за нос 0.05% 10 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 ное 2025г. в 12:13:38

ФЕМОСТОН таблетки 2 мг/10 мг * 28

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 ное 2025г. в 12:12:52

ФЛУАНКСОЛ таблетки 0.5 мг * 100

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 ное 2025г. в 12:11:29
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival