Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Революционен шоколад, който не се топи в горещината

Революционен шоколад, който не се топи в горещината

от 26 ное 2012г., обновено на 10 юни 2020г.
Редактор: Редакционен екип на Фрамар.бг
Революционен шоколад, който не се топи в горещината - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Истинско откритие за шоколадовата индустрия направиха британски учени - шоколад, който не се топи в горещината. Сладкото изкушение е създадено от учени, работещи за британския производител на шоколадови изделия "Кедбъри". Шоколадът "Dairy Milk" е уникален с това, че не се разтапя при температура до 40 градуса по Целзий.

Топенето на шоколада зависи от съдържанието на наситени мазнини в него, като обикновено точката на топене е при 32 градуса по Целзий. Научната лаборатория на компанията в Борнвил, намираща се близо до Бирмингам, се пази в тайна, но се очаква да бъде патентована.

Тайната на революционния шоколад се крие в раздробяването на съдържащите се в него захарни частици, което го прави по-устойчив на високи температури. Уникалната технология позволява и по-бавното разтопяване на шоколада в устата.

Производството на подобно изкушение е предназначено предимно за страните с изключително горещ климат, където шоколадът за отрицателно време се превръща в кремообразна течност. Продуктът е планиран да се предлага във веригите на Бразилия и Индия и някои части на Европа, известни с високите си температури през цялото време на годината, както и на места със слабо развита икономика и недобра снабдителна верига.

Разработки на шоколадови изделия, устойчиви на температура над 35 градуса, се правят години наред. Още през 1970 г. учени от цял свят работят върху това сладкият десерт да не се топи в ръцете. От тогава до днес са патентовани над 90 различни технологии, като поне половината от тях са разработени през 70-те и 80-те години. Основният проблем все още е вкусът на шоколада, който непрекъснато се влошава в опити да се направи продукта по-устойчив на горещо време.

„Един от най-популярните подходи е промяната в структурата на мазнините в шоколада, така че разтапянето му да започне при по-висока температура. Но ако мазнините не се стопят в устата, просто усещането ще бъде, че човек сякаш яде свещ“, пояснява от „Кедбъри“.

„Друг проблем, с който трябва да се справим е, че при увеличаване на точката на топене, шоколадът се втвърдява и направи невъзможно транспортирането му на едро и разпределението му в конкретна форма. Когато шоколадът е подложен на чести температурни колебания, това води до трансформацията на захарите и разграждането на кокосовото масло и какаовото масло, а тези два компонента правят шоколада особено вкусен. Без тях любимото ви лакомство не е толкова привлекателно“, допълват от фирмата.

Работата по този проект е стартирана в далечната 2012 година, като в един момент е бил преустановен, тъй като учените не са успели да запазят вкуса на шоколада, увеличавайки точката на топене. Наскоро обаче компанията възобновява дейността на проекта в посока подобряване на текстурата и вкуса на шоколада. От компанията посочват, че са променили състава и процеса на приготвяне на продукта, но отказват да разкрие подробности покрай новата технология. Известно е само, че компонентите на топлоустойчивият шоколад се смесват по нетрадиционен начин и в необичайни условия. В зависимост от конкретния вид шоколад, производството на една партида може да отнеме от 15 минути до 24 часа.

„Шоколадът е мистична храна, носеща уникално усещане и изживяване. Има толкова много неща, които все още са неизвестни “, обобщават от компанията.

Още по темата:
  • Учените твърдят, че шоколадът ни прави по-умни Учените твърдят, че шоколадът ни прави по-умни
  • Вижте 10 храни, които се борят с предменструалния синдром (инфографика) Вижте 10 храни, които се борят с предменструалния синдром (инфографика)
  • Шоколадова терапия за лице и тяло Шоколадова терапия за лице и тяло
  • Шоколадът и червеното вино са тайната за борба с бръчките, според науката Шоколадът и червеното вино са тайната за борба с бръчките, според науката
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СТАТИЯТА

АМИКС МР. ПОПЪРС ПРОТЕИНОВИ ПАЛАЧИНКИ 600 гр.
36.00лв.

АМИКС МР. ПОПЪРС ПРОТЕИНОВИ ПАЛАЧИНКИ 600 гр.

ПРЕГНАКО ПРОТЕИН ЗА СЛЕД РАЖДАНЕ С КАКАО И ВКУС НА ШОКОЛАД 300 г
37.99лв.

ПРЕГНАКО ПРОТЕИН ЗА СЛЕД РАЖДАНЕ С КАКАО И ВКУС НА ШОКОЛАД 300 г

МУЛТИ ШОКО ЗА ВЪЗРАСТНИ блокчета * 20 НАТУРФАРМА
34.30лв.

МУЛТИ ШОКО ЗА ВЪЗРАСТНИ блокчета * 20 НАТУРФАРМА

ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД 350 мл
7.95лв.

ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД 350 мл

АМИКС МР. ПОПЪРС ПРОТЕИНОВ ПУДИНГ 600 гр.
31.00лв.

АМИКС МР. ПОПЪРС ПРОТЕИНОВ ПУДИНГ 600 гр.

ЛИНДА РЕН ДИЕТ СУРОВАТЪЧЕН ПРОТЕИН С ВКУС НА ШОКОЛАД 500 г
31.90лв.

ЛИНДА РЕН ДИЕТ СУРОВАТЪЧЕН ПРОТЕИН С ВКУС НА ШОКОЛАД 500 г

Нов

Коментари към Революционен шоколад, който не се топи в горещината

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Революционен шоколад, който не се топи в горещината
    www.framar.bg 
    на 20 May 2025 в 05:57
    Коментирайте "Революционен шоколад, който не се топи в горещината"

СТАТИЯТА е свързана към

  • За свободното време
  • Любопитно и забавно
  • Крем-десерт с маскарпоне и бисквитки в шоколад
  • Десерт от бисквити в шоколад с крем от маскарпоне и ликьор
  • Шоколадови блокчета с извара и ягодово сладко
  • Какви са ползите от консумацията на млечен шоколад
  • Мокър шоколадов сладкиш без яйца
  • Черен шоколад - изкушение или лекарство
  • Шоколадов ганаш - перфектната глазура!
  • Черният шоколад понижава кръвното налягане
  • Брауни с шоколад и ягоди
  • Лесен шоколадов кекс с масло
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Дубайски шоколад - Луксозният десерт, който превзе интернет! - рецепта

преди 224 дни, 19 часа и 45 мин.

Дубайски шоколад - Луксозният десерт, който превзе интернет! - рецепта

преди 224 дни, 19 часа и 46 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Temu Coupon Code $100 Off [acu639380] First Time User

преди 1 час и 56 мин.

Latest Temu Coupon Code [acu639380] – Get Up to 90% OFF

преди 1 час и 57 мин.

Temu Coupon Code 90% Off [acu639380] For This Month

преди 1 час и 58 мин.

Latest Temu Coupon Code [acu639380] 40% OFF For Existing 202

преди 2 часа и 2 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЗЕИН ФАРМА ХОНДРОИТИН капсули * 90

БИОГАЙА ПРОТЕКТИС капсули * 30

БИОГАЙА ПРОТЕКТИС С ВИТАМИН D3 капки 5 мл

СКОТИШ ФАЙН ДУШ ГЕЛ ДИВ ХЕДЪР 200 мл

БИОХЕРБА ХЕРБАЛ ЛУКС ДЕТОКС И ОТСЛАБВАНЕ УЛТРА ЧАЙ 100 г

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

КАЛЦИЙ + ВИТАМИН D + ВИТАМИН К таблетки * 30 АРО ЛАЙФ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 май 2025г. в 16:48:01

Литий

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 май 2025г. в 15:48:53

БУЛЗИН перорален разтвор 0.33 мг / мл 150 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 май 2025г. в 15:31:03

ВОЛТАРЕН РЕТАРД таблетки с удължено освобождаване 100 мг * 10

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 май 2025г. в 15:24:35

БЕТАСЕРК таблетки 16 мг * 60 МАЙЛАН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 май 2025г. в 15:23:17
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival