Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Различната женственост – притегателната сила на образа на Одри Хепбърн

Различната женственост – притегателната сила на образа на Одри Хепбърн

Различната женственост – притегателната сила на образа на Одри Хепбърн - изображение

Живеем във време на непрестанни фотосесии и интервюта с известни личности като Дженифър Лорънс, Джъстин Бийбър и Майли Сайръс. Одри Хепбърн е може би една от последните енигматични икони, представляващи абсолютната противоположност на представителите на ерата на неспирния прилив на информация.

Приживе актрисата от филма "Закуска в Тифани" се противопоставя на наложените социални концепции, като същевременно показва стил и класа. С действията и поведението си Одри Хепбърн успява да въздейства на множество поколения жени из целия свят, дори и след смъртта си.

Златната ера на киното

Многобройните аспекти от живота на кинозвездите продължават да вдъхновяват дълго след кончината им. Личности като Мерилин Монро, Джеймс Дийн и много други холивудски знаменитости продължават да са разпознаваеми дори и за хората, родени дълго след смъртта им.

Всичко това важи с пълна сила и за самата Одри Хепбърн. Неспирният международен интерес към известната актриса продължава да просъществува поради автентичния образ, който тя е успяла да култивира през годините. За повечето Одри не е просто продукт на рекламната машина на Холивуд, а неподправена и откровена личност, различна от ролите, които изпълнява.

Култовият образ на Хепбърн е отчасти изграден от снимките, в който фокусът са нейните големи и изразителни очи. Начинът, по който тя е позиционирана в изображенията – гледаща директно в камерата, създава впечатлението за невинност и прямота.

Противоречия и звезден чар

Според Ричард Дайер определящият фактор дали една филмова звезда ще успее да се превърне в холивудска икона е умението й да съдържа в себе си идеологически противоречия. Способността на Мерилин Монро да изглежда едновременно невинна и феноменално сексапилна е пример за това.

Одри Хепбърн е успяла да съчетае женствеността с момчешкото излъчване, естественото и едновременно с това изискано поведение, различната, но все пак разпознаваема женственост. Актрисата съчетава в себе си класическия образ на жената – тя е балерина и модел, като в същото време в поведението й се забелязват нотки на дързост и предизвикателност.

Особеното умение на Одри Хепбърн да разреши един от основните проблеми, засягащи представата за женствеността през 50-те години на миналия век, я превръща в икона за жените от този период. Тя е представлявала холивудска звезда, за която думата "секси" рядко е важала.

Ново значение на концепциите за стил и класа

През 50-те години на миналия век не се е смятало за прието за младите жени да носят панталони или черни дрехи – представа, на която актрисата се опълчва. С нейната непретенциозна прическа и къса коса Одри изглежда много по-различно от перфектните фризури на жените, които тогава са красели кориците на списанията и модните подиуми.

Деликатната и стройна фигура на Хепбърн е полярната противоположност на закръглените форми на Монро, Лорен и Менсфийлд от онези години. Външният вид на Одри напомня за Париж, Бийт поколението и неконвенционалност, а поведението й я причислява към аристократичната класа.

Жена за всички поколения

Превръщането на актрисата в международна звезда се случва по времето на значими културни промени, които определят 50-те и 60-те години на 20-ти век. Нейната автентичност комбинирана с неконвенционална женственост и самообладание я превръща в икона за поколение млади жени, опитващи се да проумеят промените, които появата на феминизма донася със себе си.

Когато известната актриса умира през 90-те години на миналия век, нейният живот и творчество предизвикват интерес в младите жени по онова време, които се борят да "имат всичко" (кариера, семейство, деца) – идея, произлизаща от постфеминизма.

Притегателната сила на образа на Одри Хепбърн се базира на нейната уникална женственост, съдържаща в себе си множество противоречия, които я превръщат в обичана филмова икона.

По статията работи: Нора Маркова
Източник: theconversation.com
Снимки: theedgesusu.co.uk

Още по темата:

5.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияСнимкиЛюбопитноНовини