Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз Проучване показва, че "непоносимите" майки възпитават по-успешни дъщери

Проучване показва, че "непоносимите" майки възпитават по-успешни дъщери

Проучване показва, че "непоносимите" майки възпитават по-успешни дъщери - изображение

Истина е, че няма правилна формула за отглеждане на успешни деца! Въпреки това, професор Ерика Рамирес провежда проучване, което заключва, че взискателните майки успяват да отгледат наистина успешни дъщери. 

Ето и някои от предимствата на това да имате "непоносима"( според вас) майка.

Понякога тийнейджърите се ядосват, когато техните майки ги държат изкъсо – правят им забележка за някоя псувня, не ги оставят да излизат с приятели, принуждават ги да мият чинии и да изхвърлят боклука.

Ако след поредната кавга чуете отново и отново: "Ще ми благодариш по-късно!" Пригответе се да се изненадате - майка ви може да е права.

майка и дъщеря

Ерика провежда изследвания, обхващащи 15 000 ученици от 13 до 14 години. В продължение на 10 години тя изучава опита на тийнейджърите, събира данните и ги анализира. Въз основа на получените резултати Ерика стига до извода, че силните и строги майки отглеждат деца, които са по-успешни, отколкото малчугани, които са възпитавани от майки, които им позволяват всичко.

Професорът също така заключва, че почти всички успешни хора имат силни и взискателни майки. Оказва се, че най-краткият път към успеха е чрез настойчивото родителство.

Това изследване не е насочено към майките, които заключват дъщерите си у дома, контролират всеки техен ход, забраняват всичко или използват физическо или психическо насилие, за да ги контролират.

дипломиране

"Непоносимата майка" постоянно дава указания за бъдещото вземане на решения, предупреждава за преждевременна бременност и брак, възлага задачи и моли за помощ при изпълнения на домакинските задължения, контролира времето на малчуганите и има големи надежди за бъдещето им. Като цяло, тези майки правят всичко, което повечето тийнейджъри мразят.

Професорът обяснява, че стриктните майки са много взискателни към образователния процес на децата си, настояват те да получават по-високи оценки и имат много високи очаквания. Те често припомнят това на своите наследници. 

Такива деца стават по-уверени и упорити в бъдеще. Оказва се, че притискащото родителство също се отразява и на непланираната ранна бременност - дъщерите на упоритите и взискателни майки са с 5% нисък шанс от непланирана бременност.

майка и дъщеря

Почти всички деца, отгледани от стриктни майки, получават перфектно образование и добра работа. Освен това такива хора постигат възход в кариерата си. Ерика обяснява, че препоръките на родителите винаги влияят върху вземането на решения от страна на децата, дори ако често се противопоставят на това и отказват да го приемат.

Майките често повтарят една и съща информация, която остава в мозъка на тийнейджъра. Така че в бъдеще дъщерята е по-вероятно да послуша съветите на досадната си майка.

"В много случаи успяваме да направим това, което вярваме, че е по-удобно за нас, дори когато това е против волята на нашите родители. Но колкото и да се опитваме да избегнем препоръките на нашите родители, вероятно те ще се окажат повлияни от нашия избор", казва Рамирес. 

Всички родители рано или късно се питат: "Как да отгледам детето си? Ако наследниците се отглеждат прекалено грубо, те се отдалечават, започват да лъжат, защото се страхуват да кажат истината. Това се случва, когато родителите искат детето им да бъде съвършено. Лоша идея е да възпитаваме детето си да се страхува от родителя. Важно е да се намери границата между честната комуникация, родителското внимание и високите стандарти.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлПсихологияСоциални грижиНовиниИсторияЗдравни съветиЛюбопитноСпортАнкетиХранене при...