Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Притча за трите типа приятели

Притча за трите типа приятели

Притча за трите типа приятели - изображение

Учителка влязла в клас с три кукли. Поставила ги на бюрото си с лице към учениците и ги накарала да открият разликата между тях. След като се взирали в играчките дълго време, учениците открили, че всяка кукла има дупки на различни места. Първата имала по една дупка и в двете уши; втората – в едното ухо и в устата; последната само в едното ухо.

После учителката решила да даде по една игла на учениците, с помощта на която да проследят дупките в куклите.

Когато поставили иглата в дупката на първата кукла, тя излязла през другото ухо. При втората кукла иглата влязла през ухото и излязла през устата. А при третата острието влязло, но нямало откъде да излезе.

Тогава учителката накарала учениците да седнат и да чуят поуката.

"Тези три кукли приемете като трите типа приятели, които имате и ще имате през целия си живот, а иглата – тя е символ на вашите чувства, мисли и дерзания." – обяснила тя. – "При първата играчка иглата, която мушнахте през ухото, излезе през другото. Посланието е доста ясно. Голяма част от познатите ви могат да се правят, че ви слушат, но изобщо да не се интересуват от вас. Всичко, което споделяте на такива хора, те просто ще забравят, тъй като дори не са се постарали да ви чуят. За такива хора няма нужда да се раздавате, нито пък да се сближавате и да комуникирате често. Те са поредните познати, с които може да обсъждате незначителни теми като времето днес или други ежедневни битови предмети, но не и дълбоките ви тревоги и чувства. Просто не си заслужават.

Втората кукла репрезентира и втория тип личности, които имате в живота си. Те изслушват внимателно всичко, което споделяте и разказвате пред тях, но не защото ги вълнува как сте, а защото искат да възпроизведат от това някоя клюка или интрига. Тези хора ще използват всичко, което казвате и правите, срещу вас, понякога дори неволно, а в други случаи - целенасочено. Този тип "приятели" са по-опасни от първите. С тях трябва да сте не просто внимателни. Тях трябва да ги отбягвате колкото се може повече. Те няма да могат да опазят тайните ви, нито ще се опитат да разберат чувствата ви. Казаното от вас ще им служи просто като тема за разговор с някой друг.

Третата играчка показва най-ценните хора във вашия живот. Иглата, която влезе през ухото на куклата, не излезе от никъде.

Това са истинските приятели, на чието рамо винаги ще можете да се опрете за хубаво или за лошо. Те ще са до вас, ще ви изслушват, ще приемат всяка дума, която изричате, без да си позволяват да издадат тайните ви или да коментират емоциите ви с друг. Това са хората, на които винаги ще може да разчитате. Това са приятелите, които винаги ще бъдат до вас."

ПОУКА

Винаги бъдете с хора, на които може да имате доверие. Близките ви приятели трябва да са лоялни, честни и искрени.

Хората, които ви изслушват, често се преструват или го правят, само за да извлекат някаква полза от казаното.

Подбирайте приятелите си добре, за да не страдате и да не се чувствате предадени след време.


Редактор: Милена Минчева

Източник: moralstories.org

Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиСнимкиЛюбопитно