Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Учени: Между 40 и 60 часа са необходими за създаване на ново приятелство

Учени: Между 40 и 60 часа са необходими за създаване на ново приятелство

Учени: Между 40 и 60 часа са необходими за създаване на ново приятелство - изображение

Помислете за някого, когото сте срещнали през последните шест месеца. Къде се запознахте с него – на работа, училище, във фитнеса? Имате ли телефонния му номер? А колко често говорите? Ние задаваме тези въпроси, защото се опитваме да определим научно дали сте намерили нов приятел или не.

Колко време е нужно, за да спечелим нов приятел? На този въпрос отговарят учените и по-конкретно Джефри Хол, професор по комуникационни науки. Той провежда проучване с две групи участници.

Първа група - 355 възрастни

Участните в първата група са хора, които са се преместили в нов град в рамките на последните 6 месеца и си търсят нови приятели. Те попълват онлайн анкета, която съдържа въпроси като "На работа ли се запознахте ?, "Колко време в седмицата сте заедно?", "Забавно и интересно ли ви е заедно или просто го правите по задължение?"

приятелство

Втора група – 112 студенти първи курс

Първокурсниците са хора, които тъкмо са се преместили да живеят в нов град заради обучението си. Те отговарят на въпроси за двама души, които са срещнали в последните седмици и проследяват развитието им  в продължение на 7 седмици.

След като обработва резултатите екипът успява да открие отговора на въпроса:"Колко време е нужно, за да спечелим нов приятел"?

Между 40 и 60 часа са необходими за създаване на ново приятелство. Около 80 и 100 часа са за заздравяване с новия приятел и повече от 200 за същинското сближаване.

Важно е да се подчертае, че този ефект е по-често срещан при младите, защото именно те предпочитат да прекарват една трета от времето си със своите нови другари.

приятели

Още един факт: Търсенето на нови приятели не е физическа нужда, въпреки че човекът е "социално животно" и изпитва необходимост да се среща с други хора и да създава приятелства.

приятел

Помнете ли двете групи участници и как по-младата група е по-склонна да отделя повече часове за завързване на приятелства? Според проучване от 2015 г., което Хол е ръководел, приятелството удължава живота ви, но това зависи от вашата възраст.

За по-младите хора е по-важно да имат много приятели, но качеството на тези взаимоотношения не оказва значително влияние върху продължителността на живота. След около десетилетие обаче това съотношение се променя - за хората над 30-годишна възраст това е качеството на техните отношения, а не количеството.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: curiosity.com

Снимки: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлПсихологияСнимкиЛюбопитно