Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Домашен любимец Присъствието на домашния любимец в леглото през нощта подобрява качеството на съня

Присъствието на домашния любимец в леглото през нощта подобрява качеството на съня

Присъствието на домашния любимец в леглото през нощта подобрява качеството на съня - изображение

Пред всеки собственик стои трудният избор дали да позволи на домашния си любимец да спи в спалнята му вечер. От една страна, можете да гушкате пухкавото си куче или коте цяла нощ, но животните могат да станат много досадни, когато се събудят в 4 часа сутринта гладни и готови за разходка.

Спяща жена с кучеДанните от ново и сравнително малко по размери изследване сочат, че хъркането и ходенето по възглавницата ви през нощта всъщност си заслужава. Участниците в проучването съобщават, че споделянето на леглото с домашния им любимец ги кара да се чувстват по-спокойни и сигурни, което от своя страна е подобрило качеството на съня им.

Резултатите не са окончателни, но представляват едни от първите данни от подобен проект, изследващ ефекта от присъствието на животни в спалнятавърху съня.

Изследването, проведено от Mayo Clinic в САЩ, се базира на информацията за навиците на сън на 150 участници. Почти половината или 49% от запитаните са собственици на домашни любимци, като при повече от 50% от стопаните животните спят в леглото им.

Човек с коткаУчените, провели проучването, смятат, че много от хората, които притежават четириноги, ги възприемат като членове на семейството, затова се стараят да прекарат възможно най-много време с тях.

Въпреки че 20% от собствениците на домашни любимци споделят, че присъствието на животните пречи на съня, 41% обаче твърдят обратното. Най-честите оплаквания включват разхождане в стаята през нощта, хъркане и скимтене.

Причината за провеждането на проучването е фактът, че близо 10% от собствениците на домашни любимци, които се отбиват в центъра за качество на съня на организацията с нестопанска цел Mayo Clinic, съобщават, че страдат от проблеми със съня заради четириногите си приятели. Броят на хора с подобни оплаквания, се увеличил значително от 2002 г. насам. Това не е толкова изненадващо, като се вземе предвид безпрецедентният брой американци, които имат животни в дома си.

Въпреки окуражаващите резултати от изследването, учените признават, че някои значими пропуски трябва да се вземат под внимание. Първо, броят на участниците е доста малък – само 74 собственици на домашни любимци са интервюирани. Второ, информацията, която те предоставят, е базирана на субективната им преценка.

Въпреки упоменатите недостатъци проучването представлява един от първите проекти, разглеждащи взаимовръзката между присъствието на домашните любимци в спалнята (или дори в леглото) и качеството на сън на собствениците. Тъй като практиката да се допускат четириногите в стаята на стопаните през нощта става все по-често срещана, със сигурност си заслужава ефектите от нея да бъдат обстойно изследвани от учените.

По статията работи: Нора Маркова
Източник: sciencealert.com
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноТестовеСнимкиПсихология