Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно През XVI век дамите от аристокрацията носели маски, които им пречели да говорят

През XVI век дамите от аристокрацията носели маски, които им пречели да говорят

През XVI век дамите от аристокрацията носели маски, които им пречели да говорят - изображение

През XVI век за изтънчените дами от европейската аристокрация слънчевият загар, особено по лицето, не се възприемал като нещо хубаво.

Наличието на тен означавало, че дамата е работила на открито /например на нивата/ и най-вероятно е бедна. Затова, за да са сигурни, че няма да изгорят и да почернеят, през XVI век дамите носели маски, наречени визарди, които покривали нежните им лица. За съжаление маските също така им пречели и да говорят и карали дамите да изглеждат меко казано странно – сякаш принадлежат към някаква секта, кланяща се на злите сили.

Визардът представлявал обикновена маска, която обаче правела голямо впечатление. До наши дни са оцелели само няколко екземпляра. За щастие най-запазеният артефакт – маската от Дейвънтри, дава ясна представа за конструкцията на този аксесоар. Тя била намерена окачена на стената на каменна сграда, датираща от XVI век, близо до град Дейвънтри в Нортхемпшир. Маската се състои от слой черно кадифе, положено върху няколко слоя пресована хартия, а отвътре има копринена подплата. Овалното покритие за лице разполага с отвори за очите и устата, както и издутина, повтаряща линията на носа.

Заедно с маската е открито и стъклено мънисто, което било прикрепяно към връв зад отвора, предназначен за устата. Това мънисто /в други случаи копче/ служело за задържането на маската към лицето. Ремъците около главата на дамата се смятали за непристойни, поради което жените трябвало да държат мънистото между зъбите си, за да стои визардът на лицето им. Ако искали да говорят, те трябвало да махнат маската. Визардът правел дамите изключително тихи. Може да предположим, че поради тази причина много съвременни мъже биха желали да върнат този аксесоар отново в употреба. Но през Елизабетовата епоха, когато били популярни тези маски, мълчанието добавяло известна доза загадъчност към образа на съответната дама.

Едно от най-ранните сведения за тези маски намираме в текста на Уилям Харисън, озаглавен "Описание на Англия", който датира от XVI век. В него авторът пише, че тези маски били привнесени в Англия от Франция. Аксесоарът се превърнал във върха на тогавашната мода сред богатите и социално активни дами. Визардът станал толкова популярен, че дори започнали да правят малки маски, предназначени за детски кукли. Един подобен образец е достигнал и до наши дни.

Въпреки странността и неудобството на този дамски аксесоар, маските останали на мода поне до XVII век, преди да се превърнат в история. Подобни маски могат да бъдат видени и в някои картини, датиращи от XVIII век. Без съмнение днешните модни тенденции ще изглеждат странни или дори зловещи след няколко века, но дори в далечното бъдеще визардите ще останат на челна позиция в списъка с най-ужасяващи модни аксесоари в историята.

източник: atlasobscura.com

над материала работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноАлтернативна медицинаПроизводителиСнимкиИсторияВидеоРецептиНаправления в медицинатаКомпании и организацииНовиниСпортОткритияЛичностиГеографияБотаника