Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Подем на изкуството в Хонконг: "Арт Базел" и отвъд

Подем на изкуството в Хонконг: "Арт Базел" и отвъд

Подем на изкуството в Хонконг: "Арт Базел" и отвъд - изображение
Хонконг
Културната сцена в Хонконг обхваща всичко - от първокласни изложения с блокбъстър творби до улично изкуство и произведения на местната общност.

Вечният въпрос: как започваш с празно платно и стигаш до продукт за милиони долари? За малко повече от десетилетие пазарът на изкуствата в Хонконг се превръща в трети по големина в света, като го задминават само Лондон и Ню Йорк. Изложенията и галериите в града процъфтяват, а местното и улично изкуство преуспява заедно с тях. По-голямата част от пазара на изкуствата в Хонконг произхожда от изложението "Art HK", създадено през 2008 г., което цели да предизвика интереса на начинаещите арт инвеститори, а и на вече установените западни ценители на съвременното китайско изкуство. Панаирът става хит през 2013 г. "Арт Базел" купува "Art HK" и го прави световноизвестен. 

Годишното шоу, което тази година ще се проведе между 9 и 31 март, е крайъгълният камък на града – неговият успех привлича други панаири на изкуството, като "Art Central", който планирано съвпада с "Арт Базел", но запазва по-азиатски фокус. Азиатският панаир за съвременно изкуство се провежда два пъти годишно и е много по-интимно събитие, което заема няколко етажа от "Conrad Hotel". "Майският панаир на изкуствата" омагьосва новите купувачи. Аукционите в "Сотбис" и "Кристин" поставят световни рекорди, тъгувайки с всичко - от розови диаманти до уиски.

Съвсем новата "H Queen’s tower", разположена в сърцето на Хонконг, се фокусира върху луксозното изкуство в зала на приземния етаж.

Хонконг Хонконг
Хонконг Хонконг

Докато сте в района, внушителната сграда "Pedder" отдавна е дом на някой от най-престижните галерии на града и едно пътуване по коридорите й може да зарадва стотици галеристи.

Що се отнася до общинските галерии, градът изостава – Музеят на изкуството в Хонконг е единственият значим публичен музей в Хонконг, който до момента е в процес на многогодишен ремонт. Но това следва да се промени през 2019 г. с откриването на "M+" музея за визуално изкуство. Този огромен обект от 40 000 кв. м., разположен на брега на West Kowloon, ще приюти колекцията на Uli Sigg – една от най-големите в света за съвременно китайско изкуство.

Uli Sigg
Докато международните марки нахлуват, местните за Хонконг галерии се опитват да си проправят път. Преди време градските галерии се разполагат основно по Hollywood Road с магазините за изкуства и антики. Но увеличаването на наемите ги отдалечава от естествения им хабитат и скорошното откриване на новия лъч на метрото позволява преобразуването на бившия индустриален район Wong Chuk Hang в център на изкуствата.

Настанени в складови сгради, галеристите и художниците имат възможност да упражнят креативността си, като създават мащабни инсталации и изложби – нещо, което е било неосъществимо в предишните условия. Дори по улиците на града изкуството оживява както никога досега – за това говори Ежегодният фестивал на уличното изкуство и приливът от международни улични артисти по Хонконгските булеварди.

Хонконг

По статията работи: Наталия Тотева

Източници: theguardian.com, hqueens.com, tripadvisor.com, hong-kong-travelblog.com, pinterest.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниСоциални грижиЛюбопитноСнимкиПсихологияИсторияРецептиЗдравни съветиОбразованиеАлт. медицинаИнтервюта