Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Повече езици се говорят на това място, отколкото където и да е по света

Повече езици се говорят на това място, отколкото където и да е по света

Повече езици се говорят на това място, отколкото където и да е по света - изображение

Като деца може би сте чували различни езици да се говорят около вашата общност. Някои от вас само един или два, а други повече. Ако сте били в езиковата столица на света, то определено знаете какво е усещането да сте заобиколени от стотици езици във всеки един момент – понякога дори без да го осъзнавате.

Извинете френския ми 

Според Endangered Language Alliance (ELA) един район от американски щат е дом на повече езици отколкото, което и да е място по света. Има 800 говорими езика в Ню Йорк, но кварталът Куинс е езиковият шампион на Земята: 138 уникални езика се говорят само в този квартал. Всъщност, много по-вероятно е да чуете реч с неясен произход в Куинс, отколкото ако се озовете в отдалеченото селище, в което е възникнал. 

Куинс

"Това е столицата на езиковата гъстота в света", коментира Даниел Кауфман, заместник-професор по лингвистика в Graduate Center, CUNY. "Застанали сме в застрашената гореща точка на езици, които дори няма да ги има след 20 или 30 години."

За своите 280 кв. км кварталът събира много различни култури и езици в непосредствена близост. Защо са толкова много? Благодарение на ролята на Ню Йорк като първа спирка на много имигранти, които пристигат в САЩ.

Какви езици можем да чуем в Куинс? Ето един кратък списък, за да добиете бегла представа: английски, гръцки, филипински, урду, индонезийски, руски, японски, литовски, хърватски, непалски, шерпа, гурунг, мустанг, финландски, латвийски и много, много още.

Езикови любители

Самият факт, че толкова много езици се говорят в Куинс, обаче не означава, че всеки в областта е полиглот. Според данните от преброяването през 2015 г. 44% от населението над 5-годишна възраст в Куинс говори само английски у дома, докато останалите 56 % използват и друг език. Ако искате да преборите личната си езикова бариера, според проучванията техниката за учене "повторение на интервали" (spaced repetition) е много по-успешна от останалите методи. Кой знае, след време може да бъдете дори хиперполиглот – човек, който свободно говори повече от 10 езика.

По статията работи: Наталия Тотева

Източник: curiosity.com

Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЛюбопитноНовиниЗдравни съветиСнимкиСоциални грижиАлт. медицинаСпециалистиЛечения