Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Домашен любимец Пет породи котки, които може би никога не сте виждали

Пет породи котки, които може би никога не сте виждали

Пет породи котки, които може би никога не сте виждали - изображение

Котките, които ще видите в тази статия, са съвсем различни от онези, които сте свикнали да виждате на улицата и в домовете на хората, а освен на външен вид, те са отличават от представителите на най-разпространените в световен мащаб породи по поведението, навиците си или дори на мирис. Всъщност, много е вероятно никога да не видите дори едно коте от някоя от тези породи, тъй като те са изключително слабо разпространени, а и съвсем не са подходящи за всяка къща или пък собственик, бил той и достатъчно опитен в отглеждането на този вид домашни любимци.


Котка порода Савана

Това е една от най-младите породи котки, признати от Международната котешка асоциация (TICA) през 2001 година. Савана котките представляват кръстоска между африканския хищник сервал (родственик на каракала) и домашна котка, а първите представители на тази порода са се появили на бял свят през 1986 година. Савана се отличава от обикновените котки по чувствително по-големия си размер и издължени крайници, спрямо които главата на животното изглежда несъразмерно малка. Взимайки много от характеристиките на сервала, тези котки достигат тегло над 10 килограма и имат подобна петниста окраска на козината. Въпреки дивото в тях, тези котки са много по-социални и лоялни, сякаш са взели нещо от кучешката природа, отколкото средностатистическата домашна котка.

Развъждането на тези котки е много сложно и скъпо начинание, тъй като породистата котка Савана, както вече стана дума по-горе, е селектирана директно чрез кръстосването на домашна котка и див сервал (F1 генерация). Ако искате да се сдобиете с първа генерация Савана, трябва да сте готови да дадете около $30 000, докато за пето поколение ще ви трябват "само" $2000. Както може да се предположи, с всяко следващо поколение цената на Савана пада, но в този случай котките вече не са чистокръвни представителите на тази порода. Ако все пак решите да се сдобиете с такава котка, можете да сте сигурни, че ще се превърне във ваш верен приятел!


Корниш рекс

Косменото покритие на почти всяка котка се състои от три вида косми – защитни, т.нар. осилести и финия мъх, който покрива тялото. Това, което отличава Корниш рекс от повечето котки, е че те имат единствено мъх, който е толкова неустоимо мек на докосване, че напомня усещането от допира до плюшено мече. Друга причудлива особеност на Рекс е, че тези котки понякога имат къдрава козина, като и в двата случая тя е извънредно мека, а също така миризмата на сирене, която излъчват поради наличието на жлеза в лапичките им, която липсва при другите породи. Името на тези котки произлиза от мястото на произхода им – графство Корнуол в Англия. Поради спецификата на своята космена покривка, Корниш рекс са взискателни към условията на живот и ако бъдат оставени извън дома през зимата, няма да оцелеят. Ще ги откриете винаги там, където е топло и уютно, най-често на дивана, под одеялото в леглото или в скута ви.

Корниш рекс се славят с игрив характер и огромна енергия. Ще ги видите да препускат в галоп из дома ви, катерейки се или отскачайки едва ли не до тавана, изпълнявайки почти акробатични номера. Освен това тези котки съзряват по-бавно, или иначе казано ще се държат като малки котенца за по-дълго време. След всичко казано можем да заключим, че Корниш рекс е много подходящ избор за големи, активни семейства и особено за такива с малки деца.


Сфинкс

Вероятно сте виждали на снимки котки от тази порода, но сте извръщали поглед, намирайки ги за непривлекателни, или сте зяпвали в почуда, недоумявайки що за лоша шега си е направила природата с тези бедни създания. Истината е, че котката сфинкс, която е почти напълно лишена от козина, си има своите почитатели и неслучайно – представителите на тази порода по правило са с чудесен нрав и създават радост и добро настроение около себе си, привързвайки се силно към стопаните си (да бъдат оставени сами у дома, особено за по-дълъг период от време, е истинско мъчение за тях).

Тъй като са съвсем "голи", котките сфинкс са крайно уязвими на топлина и студ, поради което винаги търсят закътано място, на което да спят, и не е добра идея да ги отглеждате извън дома си – слънцето причинява изгаряния на кожата им, а едно премръзване през зимата може да е фатално. Друга особеност на тези котки е необходимостта да бъдат къпани всяка седмица, а един от много митове, свързани с тази порода, е че те са хипоалергенни поради отсъствието на козина. В действителност алергичната реакция при хората се причинява от мазнините, отделяни от кожата на котките, а не от козината им.

Друг мит е схващането, че те са напълно "плешиви", а всъщност имат косми около ушите и устата, някои имат и мустаци или нежни косъмчета по тялото. Не на последно място, името и видът на сфинкс подвеждат хората да мислят, че те са същите котки, които са били боготворени от египтяните, което не е вярно. Тази порода е възникнала през 70-те години на миналия век, а котките без козина, за които съществуват исторически документи, не са Сфинкс.


LaPerm

Първият представител на тази порода се появява на бял свят през 1982 година в резултат на спонтанна мутация. В котилото на обикновена домашна котка на американско семейство всички малки изглеждат досущ като майка си с изключение на едно – по голото му телце собствениците на животните с изненада виждат ивичести петна. Пораствайки котенцето се сдобива с нежна и къдрава козинка, заради което стопаните му го кръщават Кърли (curly – къдрав). Тази особеност обяснява и избора на име на породата - LaPerm.

Собствениците на Кърли отглеждат котето не по-различно от останалите си питомци, без да имат за цел чрез него да поставят началото на нова порода. Същевременно те не ограничават котката в контактите и с други котки по време на размножителния период и когато тя забременява, петте й котенца се раждат със същата мутация.

Ето как възниква породата LaPerm, чиито представители не се отличават особено като характер от обикновените домашни котки – те са спокойни, уравновесени и приятелски настроени, но което е по-интересно – при хората, алергични към котки, LaPerm не отключват обичайните пристъпи, поради което тази порода е считана за подходяща към по-чувствителните любители на тези четириноги.


Скотиш фолд

Първото нещо, което прави впечатление при вида на Скотиш фолд, са ушите на котките от тази порода. В резултат на мутация в един от доминиращите им гени техните уши са извити леко напред и клепнали, наподобявайки тези на совите. Тези котки са много спокойни, никога не се изнервят, а на пипане са изключително меки, подобно на плюшени играчки, така че едва ли някога ще ви омръзне да ги милвате и масажирате.

Скотиш фолд се отличава от останалите породи по тембъра на мяукането и мъркането си, а освен това е крайно забавна заради необичайните пози, в които се излежава. Също така тази порода котки не са така независими като повечето други – те са много лоялни и силно се привързват към стопаните си, и винаги се стремят да са заедно, подтичвайки из къщата след тях. Като цветова окраска и дължина на косъма Скотиш фолд се среща в много вариации.

Още по темата:

4.2, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноИсторияСпорт и туризъмОбразованиеОрганизацииСпециалистиНовиниРецептиСпортАнкетиПсихологияАлт. медицинаСоциални грижи