Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство От ЕС отпускат 1.7 милиона долара за изследване на писателки, забравени в миналото

От ЕС отпускат 1.7 милиона долара за изследване на писателки, забравени в миналото

От ЕС отпускат 1.7 милиона долара за изследване на писателки, забравени в миналото - изображение

Бърз въпрос: Коя е жената с английски произход, живяла през XVI в., която се смята за първата дама, занимавала се професионално с поезия и проза? (*отговорът може да откриете в края на статията)

Не се досещате, нали? Това не значи, че общата ви културата е бедна. Има множество висшисти, специализирали в литературоведски профил и получили отлична диплома, без да са запознати подробно с нито една европейска писателка от XVI до XVIII в. От историята може би сте наясно, че малкото жени от този период, осмелили се да пишат, са го правили под псевдоним, създавали са лирика тайно, само за себе си, или са полагали своите разсъждения в писма до свои близки.

Затова и литературата от този период не може да се разглежда пълноценно, тъй като голяма част от произведенията, писани от жени, са все още непознати, сгушени в архиви, тайни библиотеки или разпространени под различни имена, които не дават общия профил на една поетическа личност.

Нов европейски проект обаче е вкаран в действие, за да промени това. С финансирането на испанския академик Карме Фонт Пас със сумата от 1.7 милиона долара (1.5 милиона евро) тя ще има възможност да проведе обширно научно изследване. През следващите 5 години Фонт ще работи с малък екип, за да свали булото от пренебрегвани европейски писателки, живели между 1500 и 1780 г. Екипът от специалисти ще преглежда, освен библиотеки и архиви, но и лични колекции, писма, поеми, критика и есета.

Целта не е ограничена до това да се открият напълно нечувани автори от женски пол, а да се хвърли светлина върху делото на тези, които са малко познати, или все още не напълно изяснени за съвременното литературознание.

С този проект Фонт, работеща като професор по Английска литература, се концентрира върху текстовете на жени, които нямат институционално образование, но въпреки това дават на съвременния читател ценен поглед върху живота от тези времена – семейство, финансови затруднения, сексуални проблеми, личностни страдания и пр. И всичко това ще бъде разглеждано в асоциативни връзки със социокултурния контекст, в който живеят.

"Това, което са писали жените (от този период), е чиста имитация на произведенията, създавани от мъже. Тъй като по-голямата част от тях не са имали формално образование, те са писали доста по-свободно. Не са следвали нормите за изграждане на есе например и са били остро критикувани за това. Заради неспазването на жанровите правила, те биват маргинализирани още от съвременниците си и остават непознати за нас и до днес." - разказва Фонт.

Мотивът за стартиране на подобен проект обаче не е просто откриване на непознати творби и изграждане на по-цялостна представа за културната обстановка през този хронологичен отрязък. Вече живеем в свободни времена, в които правила и норми на писане почти не съществуват. Много по-важни са талантът и душата, вложени в едно произведение. Точно те правят творбата истински ценна. Затова и сега е най-подходящото време, в което могат да се преразгледат познати и да се открият непознати текстове.

"Време е да захвърлим възприятието и презумпцията си, че жените (от изследвания период) пишат зле, защото творят по различен от конвенционалния начин. Именно с това техните текстове разкриват важни интелектуални ценности." – споделя Фонт. – "Трябва да променим начина, по който четем тези произведения и да им дадем заслуженото уважение."

(*Изабела Уитни, живяла приблизително между 1540 и 1577 г., е първата поетеса, публикувала светска поезия на английски език.)

Редактор: Милена Минчева

Източници: theguardian.com; qz.com

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлТестовеЛюбопитноСнимкиИсторияЗдравни съветиНовиниСпортПатологияАлт. медицинаХранене при...ПсихологияСоциални грижиФизиологияАнкетиОрганизацииКлинични пътекиРецептиДиетиНормативни актовеЛеченияСпециалистиБотаника