Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз Онлайн споделянето на информация за децата от техните родители може да има правни последици

Онлайн споделянето на информация за децата от техните родители може да има правни последици

Онлайн споделянето на информация за децата от техните родители може да има правни последици - изображение

Добре дошли в света на масовото споделяне, в който родителите на близо 80% от децата са публикували информация за своите дъщери и синове в интернет пространството. В тази онлайн действителност средностатистическите майка и баща са качили в социалните мрежи близо 1,500 снимки на тяхното дете преди то да навърши 5 години.

Скорошен доклад на OFCOM потвърждава, че голяма част от родителите споделят в интернет изображения на техните синове и дъщери, но близо половината възрастни не практикуват онлайн споделянето. Около 87% от тези неактивни в социалните мрежи родители не качват снимки на децата, за да защитят тяхната анонимност и лично пространство.

Свръхсподелянето

Родители често имат добро основание за споделянето онлайн, тъй като това им позволява да получат съвети за отглеждането и възпитанието на малчуганите, да намерят емоционална подкрепа и да поддържат контакт с роднини и приятели.

Майка с две децаВсе по-често обаче възникват опасения относно свръхсподелянето, което се получава, когато майките и бащите започват да публикуват прекалено много или неподходяща информация за децата си. Прекаленото споделяне може да доведе до случайното идентифициране на адреса на дома, училището или площадката за игра на детето или разкриването на лична информация, която може да постави малчуганите под риск.

Много родители твърдят, че са съзнателни и внимателни относно евентуалните последици от свръхсподелянето, но скорошен доклад на Камарата на лордовете на британския парламент стигна до заключението, че тези изказвания не са напълно верни. Изследването им разкрива, че някои родители публикуват информация в интернет, знаейки, че ще засрами децата им. Една група дори признава, че не са взели предвид мнението на малчуганите, преди да споделят снимки и клипове в социалните мрежи.

Мислете за децата!

Полицията във Франция и Германия са взели мерки относно свръхсподелянето, като са публикували предупреждения във Фейсбук относно опасностите, свързани с практиката.

Британски учени предлагат правителството да започне да обучава родителите за това, колко е важно да се защити дигиталната идентичност на децата. През август 2017 г. парламентът на Великобритания предложи да се въведе закон за правото да бъдеш изтрит или забравен. Предложението на правителството има за цел да осигури възможността личните данни на всеки човек да могат да се премахнат перманентно от интернет пространството.

Ако законът бъде приет, онлайн потребителите ще могат да изискват от социалните мрежи да изтриват информация, която е публикувана през тяхното детство. В определени случаи ще бъде възможно интернет компаниите да премахват част от или всичките онлайн публикации на даден човек.

Промяната на законодателството ще задължи свръхсподелящите родители да изискват съгласието на децата си, преди да публикуват техни снимки и данни в социалните мрежи.

Разбира се, това не означава, че родителите изведнъж ще започнат да искат позволението на малчуганите, преди да споделят нещо в интернет, касаещо синовете и дъщерите им. Децата обаче ще получат правото да помолят сайтовете да изтрият всякаква информация, която те намират за неподходяща, засрамваща или обидна.

Предлаганият закон може би не е перфектното решение, но представлява първата стъпка в ограничаване на свръхсподелянето от страна на родителите.

По статията работи: Нора Маркова
Източник: theconversation.com
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиСоциални грижиНовиниАнкетиОрганизацииНормативни актовеЛеченияТестовеРецептиСпортИсторияХранене при...ИнтервютаАлт. медицинаОбразованиеЗаведенияСпециалистиИзследванияКлинични пътекиБотаника