Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло Научете повече за метаболитната съдба на мазнината, която губим при отслабване. Възможно ли е да издишаме мазнина

Научете повече за метаболитната съдба на мазнината, която губим при отслабване. Възможно ли е да издишаме мазнина

Научете повече за метаболитната съдба на мазнината, която губим при отслабване. Възможно ли е да издишаме мазнина - изображение

Говорим много за диети и горенето на мазнини, но всъщност имаме много погрешно схващане относно загубата на тегло. Някои хора смятат, че мазнините се превръщат в енергия или топлина – това всъщност е нарушение на закона за запазване на масата – докато други смятат, че мазнината някак бива отделена или трансформирана в мускул. Има и трета теория – че всъщност ние никога не губим мастните си клетки (тлъстини) след като веднъж сме ги натрупали, те просто се свиват при занимание със спорт.

Тук ще ви покажем гледната точка на Андрю Браун от университета в Нов Южен Уелс и австралийската тв личност и физик – Рубен Меерман. Те смятат, че когато губим тегло, ние издишаме мазнината. Техните нови изчисления, базирани на знанията на биохимията бяха публикувани наскоро в британския Медицински журнал.

"Има изненадващо невежество и смут относно метаболитните процеси при загубата на тегло," твърди Браун. "Правилният отговор е, че повечето от нашата маса бива издишана под формата на въглероден диоксид," а Меерман допълва "отива във въздуха."

Можем да спрем до тук с информацията, а можем и да влезем още по-навътре в биохимията. И ще го направим:

Излишните въглехидрати и протеини биват трансформирани в химични съставки, наречени триглицериди (състоящи се от въглероден двуокис, водород и кислород) и складирани в липидните капчици в мастните клетки. За да изгубим тегло, ние трябва да метаболираме тези триглицериди, което означава отключване на въглерода, който е складиран в мастните ни клетки.

За да бъдат изгубени 10 килограма човешка мазнина се изисква вдишването на 29 килограма кислород, което произвежда 28 килограма въглероден диоксид и 11 килограма вода (която се отделя чрез урината, изпражненията, потта, дишането, сълзите и останалите телесни флуиди). Ето я и метаболитната съдба на мазнината!

Ще ви спестим останалите химични процеси, за да не ви отегчим. Но, определено можем да направим заключението, че нашите бели дробове са основните отделителни органи за загуба на тегло.

И в заключение можем кажем, че всичко по-горе ни дава ясна представа защо в йогата дишането е едно от основните упражнения!

Приятно дишане!

Източник: iflscience.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияДиетиЛюбопитноЗдравни съветиСпортАлт. медицинаХранене при...БотаникаЛеченияЛайфстайлИсторияСнимкиПсихологияТестовеРецептиКалкулаториАнкетиВидеоНовиниНормативни актовеОрганизацииИнтервютаЗаведенияФизиологияКлинични пътекиИзследванияСпециалистиПроизводители