Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Домашен любимец Науката потвърждава, че кучетата могат да разпознаят лош човек

Науката потвърждава, че кучетата могат да разпознаят лош човек

Науката потвърждава, че кучетата могат да разпознаят лош човек - изображение

Котка или куче? Това е въпрос, който се обсъжда от години. Ето още един факт за кучетата, който може да промени мнението ви за това, какъв домашен любимец да си вземете. Вярвате на кучето си, но вярва ли ви то?

Скорошно проучване установява, че кучетата могат да анализират колко надежден е човек. Като истински детективи те могат да ни обяснят дали да се доверим на друго лице.

куче

Изследването е проведено от Акико Такаока от университета Киото в Япония. Ученият и колегите му искаха да разберат дали кучето ще се довери на човек, който го лъже. Те провеждат експеримент в 3 кръга, за да установят дали четириногите могат да разпознаят дали човек е надежден или не.

Групата учени твърдят, че изследването има потенциално влияние върху поведението на кучетата. Кучетата предпочитат този свят да бъде сигурен, според Джон Брадшоу от университета в Бристол.

По време на първия кръг участниците посочват на кучетата вярното местоположение на храна, която е скрита в контейнер. В следващия кръг те посочват празен контейнер. И в двата случая кучетата се подлъгват. Във финалния кръг същият човек посочва на съответното куче отново контейнер с храна. Този път оначе четириногите не вярват на лъжците.

Такаока установява, че хората могат да използват опита, който са натрупали, за да преценят дали човек е надежден или не.

След тези три кръга изследването продължава, но с други хора, които дават сигнали на кучетата. Те отново изпълняват командите.

Общо 34 кучета ваземат участие в експеримента и всички те показват същите резултати, според Journal of Cognition Journal.  Такаока признава, че е била изненадана от факта колко бързо кучетата са спрели да се доверяват на даден човек.

"Тези животни имат много по-сложен интелект, отколкото ние си мислим", заключва тя. Такаока планира да продължи експеримента с вълци, тъй като те са най-близките роднини на кучетата. 

Още едно проучване, съобщено от Neuroscience и Biobehavioural Reviews, установява, че кучетата ясно четат комуникацията между своите собственици и непознати. В експеримента собствениците на кучета искат от две групи непознати малко помощ. Кучетата показват добро разбиране за социалните правила. Те избягват хората, които са малтретирали любимците си.

куче

Доказано е преди, че кучетата могат да четат нашите жестове и изражения на лицето. Сега знаем повече за тях и, че те са много по-интелигентни, отколкото сме предполагали! Те могат да дешифрират нашите жестове и да решат дали искат да следват социалните подсказки. Изследванията обаче показват, че кучетата живеят най-вече в настоящето, без да обръщат голямо внимание на миналото или бъдещето.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиВидеоИсторияЛюбопитноАнкетиПсихологияСпортНовиниСоциални грижиПроизводителиАлт. медицина