Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Най-красивите библиотеки в света – част 1

Най-красивите библиотеки в света – част 1

Най-красивите библиотеки в света – част 1 - изображение

Докато всички знаем, че не е разумно да съдим книгата по корицата, в този случай оценяването спрямо външния вид е не само приемливо, но и препоръчително. От Сиатъл до Токио, тези библиотеки поразяват с архитектура, великолепни градини и интериори, отличаващи се с тавани със стенописи или стени изцяло направени от стъкло. И това е нищо в сравнение с милионите книги, които тези стени приютяват.

Независимо дали се считате за отявлени любители на книгите или на архитектурата, трябва да добавите тези 20 сгради към списъка с места, които искате да посетите.

Библиотеката "Джордж Пибоди", Балтимор

Библиотека в Балтимор

Тази библиотека е част от университета "Джонс Хопкинс" и съдържа над 300 000 тома, подредени в пет декорирани полици. Книгите определено са впечатляващи, но подобния на катедрала атриум, мраморните подове и детайлите от ковано желязо са главната атракция тук. Не е учудващо, че библиотеката се е превърнала в едно от най-популярните места за сватби в Балтимор. 

Публичната библиотека в Сиатъл (централен клон), Вашингтон

Библиотека в Сиатъл

Проектирана от носителя на Прицкер Рем Колхас, сградата на централния клон на библиотеката се отркоява в търговската част на града. Постройката от стомана и стъкло е с височина 11 етажа, а благодарение на хълма, върху който е разположена, можете да влизате и излизате от различни етажи. 

Стокхолмската публична библиотека, Швеция

Библиотека в Швеция

Публичната библиотека в Стокхолм е проектирана от шведския архитект Гунар Асплунд, който е познат и от работата си върху кино "Scandia " и UNESCO World Heritage-listed Woodland Cemetery. Основната кръгла сграда има книги на всеки нордически език, лежащи под бял, текстурен покрив, проектиран да набодобява облаци. 

Централната публична библиотека във Ванкувър, Канада

Библиотека в Канада

Причината тази невероятна библиотека да ви изглежда позната, е че тя е изградена по подобие на друга известна сграда: Колизеумът в Рим. Девететажния библиотечен комплекс заема цял градски блок, като включва офис пространства, кафенета и място за почивка. Един от най-забележителните му аспекти е градината на покрива, която обаче не е отворена за посещения, освен ако не поискате специално разрешение. 

Библиотеката на манастир "Страхов", Прага, Чехия

Библиотека в Прага

Манастирът "Страхов" в Прага е основан през 1143 г. Въпреки войните, пожарите и други бедствия, орденът оцелява и библотеката е построена през 1679 г. Тя е позната със забелжителния си таван, покрит с библейски стенописи и с "колело с завъртащ механизъм", което размества рафтовете и книгите са много по-лесно достъпни за намиране. 

Кралската библиотека в Копенхаген, Дания

Кралската библиотека в Копенхаген

Този конкретен храм на книгите първоначално е построен през 1648 г., но бива реновиран до сегашното си състояние през 1999 г. Той е известен с прозвището "черен диаманд", благодарение на лъскавите сегметни от черен метал от двете страни на средната стъклена секция. Това място е съкровищница на европейски творби, специфично фокусирани върху Дания, оригинални ръкописи на философа Сьорен Киркегор и екземпляр на първата позната книга на датски език. Сградата е и дом на националния фотографски музей, кафене, зала за изпълнения и голяма абстрактна творба на прославения датски художник Пер Киркеби.

Централната библиотека в Кардиф, Обединеното кралство

Библиотека в Кардиф

Уелската столица има дълга история на поддържащи библиотеки: първата й сграда е построена през 1861 г., основно с публични средства. Последното й въплъщение, завършено през 2009 г., е украсено с високи и тънки (сини, черни и зелени) панели от стъкло, предназначени да наподобяват подвързии на книги. Стоманена скулптура, която носи името "Съюз" и репрезентира пътуването на Кардиф от миналото към настоящето, стои пред библиотеката. През нощта скултурата светр като дими на уелски и английски се прожектират върху нея.

Редактор: Наталия Тотева

Източник: cntraveler.com

Снимки: flickr.com, cntraveler.com 

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлОбразованиеИстория