Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя Мърси Браун: последният вампир в Нова Англия

Мърси Браун: последният вампир в Нова Англия

Мърси Браун: последният вампир в Нова Англия - изображение

Когато членовете от семейството на Мърси Браун започват да умират един по един, всички смятат, че тя е отговорна, макар самата Мърси да е мъртва от месеци. През 1892 г. туберкулозата е основна причина за смъртните случаи в Щатите и е смятана за една от най-страшните болести на века. Симптомите включват силно изтощение, нощно изпотяване, слузести храчки, които понякога съдържат кръв.

По това време няма лек или подходящо лечение за туберкулозата. Медиците често препоръчват на болния "да си почива, да се храни добре и да прави упражнения на открито." Този подход често не среща никакъв успех, тъй като пациентите с активна туберкулоза имат 20 процента шанс за оцеляване. 

Ужасът, породен от смъртоносната болест в края на XIX век, до голяма степен обяснява лудостта появила се в градчето Ексетър, Род Айлънд, след като почти цяло семейство умира за отрицателно време. През 1884 г. коварната болест отнема съпругата на фермера Джон Браун, а две години по-късно и неговата най-голяма дъщеря. Останалата част от семейството изглежда в добро здраве, докато синът му Едуин се разболява сериозно през 1891 г. и се оттегля в Колорадо Спрингс с надеждата, че може да се възстанови от добрия климат.

Въпреки оптимизма, той се завръща в Ексетър през 1892 г. с влошено състояние. Сестра му – Мърси Лена – умира от туберкулоза същата година. След като състоянието на Едуин не се подобрява, баща му Джордж решава да се обърне към стара народна приказка. Суеверието гласи, че "по някакъв необясним и ирационален начин в определена част от тялото на починал роднина може да се намери жива плът и кръв, която се храни с живите, които са в добро здраве".

Гробът на Мърси Браун

То предполага, че членовете на едно семейство продължават да умират, защото един от покойните роднини извлича жизнената им сила. На сутринта на 17 март 1892 г., лекар и някои от местните жители ексхумират труповете на всички починали. В гробовете на съпругата и голямата дъщеря на Джордж са намерени скелети.

Деветседмичните останки на Мърси Браун обаче изглеждат учудващо непокътнати; в сърцето и черния й дроб е открита кръв. Тази процедура сякаш потвърждава страховете на местните жители, че Мърси всъщност е вампир, който изсмуква живота на своите близки. Макар лекарят да уверява присъстващите, че запазеното й състояние не имплицира никакви свръхестествени сили, особено след като е погребана през студените зимни месеци, сърцето и черният дроб на Мърси са демонстративно извадени и ритуално изгорени.

Пепелта от останките се смесва с вода и предава на брат й – Едуин. За съжаление процедурата не го излекува и той умира два месеца по-късно.

 Послание Подобни практики на изкопаване и изгаряне на тялото на починалия при страх от "вампирясване" не са неприсъщи на много западни страни до началото на XX век. Макар "случаят Мърси Браун" далеч да не е изолиран такъв, ексхумацията й идва в края на една ера на "предотвратяващи вампиризма" ритуали. 

По статията работи: Наталия Тотева

Източници: allthatsinteresting.com, pinterest.com 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияЛайфстайлНовиниСнимкиВидеоДиетиЛюбопитноЛеченияИзследванияАлт. медицинаТестовеБотаникаЗаведенияСоциални грижи