Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Домашен любимец Могат ли кучетата да виждат духове

Могат ли кучетата да виждат духове

Могат ли кучетата да виждат духове - изображение

Не може да се отрече, че кучетата имат отлично развити сетива. Според някои хора това е достатъчно да затвърди, че най-добрият приятел на човека може да усеща (и дори да вижда) духовете. Инструкторът към Университета Мериленд Джордан Славик, които в момента работи върху доктората си по философия, смята, че науката все още не може да даде окончателен отговор на въпроса дали някои животни притежават уменията да разпознават паранормалното. Същото важи и за самите духове или призраци, които учените не могат напълно да докажат или опровергаят твърдението за тяхното съществуване.

Славик пояснява, че вярванията за близката взаимовръзка между животните и свръхестественото, особено за кучетата, се наблюдават сред различни народи от хиляди години. Древните египтяни и китайци са смятали, че животните имат пряка връзка с боговете, богините и живота след смъртта.

Дори и кучетата да не могат да разпознават призраците, едно е сигурно: те могат да виждат и усещат много повече от нас, хората. Ето 6 причини, поради които домашните ви любимци се държат сякаш забелязват невидими за вас неща.

 

Притежават “шесто чувство”

Бяло куче

Не е изненадващо, че някои животни сякаш притежават шесто чувство. Славик твърди, че хората поддържат идеята за връзката между кучета и паранормалното поради умението на четириногите да предвидят предстоящи природни бедствия. Също така, някои породи могат да предусетят припадъци, рак или други медицински заболявания преди самите нас.

 

Виждат неща, невидими за стопаните им

Куче на плажа

Сетивата на кучетата не са само много по-различни от човешките, но и много по-изострени. Според Ръсел Хартщайн, четириногите ни другари имат по-широко зрително поле, което им позволява да забелязват определени движения, които иначе биха убягнали на стопаните им. Въпреки че кучетата не могат да различават пълната палитра от цветове, както могат хората, уменията на животните да засичат движещи предмети на голямо разстояние надминава човешките.

 

Могат да подушат неща, неразпознаваеми за нас

Куче на поляна

Кучетата имат особено силно развито обоняние, което е 100 000 пъти по-изострено от това на хората. Умението на четириногите да надушват идващи бури, рак, бомби и различни наркотици създава впечатлението в някои, че животните притежават необходимото да разпознаят присъствието на духове или призраци.


Могат да чуят неща, недостъпни за господарите им

Две кучета

Слуховите възприятия са друга сфера, в която кучета превъзхождат човешките си господари. Докато хората могат да разпознаят звукови честоти до 20 000 херца, четириногите животни умеят да чуват честоти до 60 000 херца. Кучета също така притежават способността да въртят, накланят или повдигат ушите си по начин, невъзможен за хората.

Изследователите на паранормални феномени често твърдят, че поредица от предзнаменования, като странна миризма, концентрирани електромагнетични полета или високочестотни звуци предвестяват появата на духове. Това е причината кучетата да бъдат сочени като специалисти при разпознаването на привидения.

 

Привлечени са или изплашени от определени хора

Малко кученце

Дали кучетата могат да усетят невидимо присъствие или енергия е спорно. Често четириногите другари на хората показват афинитет или неприязън към човек, който тъкмо са срещнали. Поддръжниците на идеята за силната връзка между животните и свръхестественото твърдят, че кучетата могат да усетят енергията на индивида, спрямо която реагират положително или отрицателно.

 

Променят поведението си изведнъж

Куче в планината

Собствениците на кучета нерядко наблюдават как техните домашни любимци рязко променят поведението си, когато наближат някое място. Четириногите сякаш замръзват, започват да се взират сякаш в нищото и да ръмжат, без да има друго животно или човек наблизо. За някои хора това е доказателство за уменията на домашния им любимец да забелязва невидимото.

Силната връзка между кучетата и паранормалното е спорна. Сигурно е обаче, че четириногите ни приятели виждат и усещат света по различен начин от нас. Дали странното поведение на кучетата се обяснява с разпознаването на призраци или просто гущера в храстите, който не сте забелязали, оставяме на вас да решите!

 

По статията работи: Нора Маркова
Източник: pawculture.com
Снимки: pixabay.com; unsplash.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиВидеоСпортИсторияЛюбопитноАнкетиПсихологияНовиниСоциални грижиПроизводителиАлт. медицина