Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Митът за Индия като вегетарианска нация

Митът за Индия като вегетарианска нация

Митът за Индия като вегетарианска нация - изображение

Съществува погрешното схващане, че индийската нация е съставено почти изцяло от вегетарианци. Ако се разгледат проучванията, проведени от държавните институции, 23% до 37% от индийците не консумират месо.

ИндияНово изследване, проведено от намиращия се в САЩ антрополог Балмурли Натраджан и работещия в Индия икономист Сурадж Якоб, показва, че тези статистически данни са завишени, за да се впишат в културните и политически очаквания. Поради това голяма част от местното население крие колко често консумира месо, особено телешко.

Според новото проучване на двамата академици само около 20% от индийците са вегетарианци – много по-малка част, отколкото твърдят официалните източници или предполагат широкоразпространените стереотипи. Индусите, които представляват близо 80% от индийската нация, всъщност консумират голямо количество месни продукти.

Данните от правителствените агенции сочат, че домакинствата, съставени от вегетарианци, имат по-високи доходи, сравнено с тези на консуматорите на месо. По-долните касти са тези, които използват главно месни продукти в диетата си. Само една трета от привилегированите жители, които са част от горната каста на обществото, са вегетарианци.

Също така, д-р Натраджан и д-р Якоб откриват, че консумацията на телешко е много по-често срещана. Проучванията, проведени от държавни институции, показват, че само 7% от населението се храни с този вид месо. Двамата академици са на мнението, че тези данни не представят обективно ситуацията в страната поради политическата обстановка.

ИндияМинистър-председателят на Индия Нарендра Моди и неговата партия подкрепят вегетарианството и защитата на кравите, които се считат за свещени животни от индусите. В повече от двайсет щата вече е забранено избиването на говедата. Съществуват групи за защита на кравите, които са нападали и убивали хора, които транспортират свещените животни.

Д-р Натраджан и д-р Якоб заключават, че близо 15% от населението, възлизащо на 180 милиона, консумира телешко месо. Резултатите от проучването показват разминаването между правителствените изследвания и данните на двамата академици.

Д-р Натраджан и д-р Якоб смятат, че е невъзможно да се правят обобщения за страната, тъй като индийското общество е съставено от множество етноси, култури и религии. Хранителните навици се определят също така и от социалната позиция на дадения индивид и кастата, към която принадлежи.

По статията работи: Нора Маркова
Източник: bbc.com
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиИсторияЛайфстайлНовиниАлт. медицинаЛюбопитноЗдравни съветиРецептиСпортБотаникаДиетиАнкетиХранене при...Лечения