Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Метеоритният дъжд Персеиди – кога и как да наблюдаваме звездното шоу

Метеоритният дъжд Персеиди – кога и как да наблюдаваме звездното шоу

Метеоритният дъжд Персеиди – кога и как да наблюдаваме звездното шоу - изображение

Пикът на метеоритния дъжд Персеиди е след малко повече от седмица! Според специалиста по метеори Бил Кук от НАСА, Персеидите могат спокойно да се нарекат най-популярния и обичан звезден спектакъл на годината. При обичайни условия жителите на Северното полукълбо могат да наблюдават около 80 метеора в час, но в изключително силни години като 2016, броят им може да достигне до 150-200. Пикът от падащи звезди ще е в малките часове на 12 август, което означава, че в нощта преди и нощта след броят им също ще е задоволителен. Кук отбелязва, че шоуто ще е малко по-добро в часовете преди зазоряване на 12 август, но и двете нощи си заслужават вниманието ви.

Тази година Персеидите ще бъдат малко по-трудни за наблюдение, защото луната ще е 3/4 пълна и ще изгрее малко преди пика на метеоритния дъжд.

"Броят на метеорите ще падне наполовина от обикновено, заради ярката лунна светлина," казва Кук. "Вместо от 80 до 100, ще има от 40 до 50 за час. Това е така, защото луната ще заслепи по-бледите метеори."

"Добрата новина е, че Персеидите имат много огнени топки; в противен случай луната буквално щеше да провали шоуто."

Кога да ги гледаме?

Звездоппад

Земята преминава през пътеката, оставена от кометата Суифт-Тътъл, между 17 юли и 24 август, като пикът на метеоритния дъжд – когато планетата се гмурва в най-плътната и прашна зона – ще се случи на 12 август. Това означава, че през останалото време също можете да наблюдавате падащи звезди от небето, но те ще са по-малко на брой и по-нарядко.

Звездопадът ще се вижда най-добре в Северното полукълбо (където се намират Европа и България) и всичко, което ви е необходимо, за да наблюдавате шоуто, е време, желание и ясна нощ.

Какво причинява Персеидите?

Звездно небе

Кометата Суифт-Тътъл е най-големия известен обект, който преминава периодично покрай Земята. Ядрото й е широко около 26 км. За последно кометата премина през орбитата на нашата планета през 1992 г. Следващият път, когато отново ще се размине със Земята, ще е през 2126 г. Но междувременно, тя няма да потъне в забрава, защото пътеката от прах, лед, и скални отломки, която оставя зад себе си, се кръстосва с траекторията на Земята и всяка година, когато нашата планета я пресича, се образува красивият метеоритен дъжд Персеиди.

Когато лежите на някоя полянка и наблюдавате звездопада, вие всъщност виждате парченцата космически отломки от кометата, които се нагряват, навлизайки в земната атмосфера, и изгарят, оставяйки ярка диря в нощното небе. Те летят със скорост 59 км в секунда. Когато са в космоса, отломките се наричат "метеориди", но когато достигнат земната атмосфера, те се определят като "метеори". Ако някое от парчетата е достатъчно голямо, за да не изгори в атмосферата и да достигне до земната повърхност, то вече се нарича "метеорит". По-голямата част от Персеидите са големи колкото песъчинка.

Названието "Персеиди" произлиза от мястото в небесния небосклон, където се наблюдават падащите звезди – около съзвездието Персей.

От какво се нуждаете, за да наблюдавате метеоритния дъжд?

Звездно небе

Както отбелязва Кук, от небе, колкото се може повече небе. Аз бих добавила и от приятна компания. Затова на 12 август (11 срещу 12 август) се отдалечете от населените места, които са източник на светлинно замърсяване, което ще заслепи падащите метеори. За предпочитане подберете някое по-високо открито място, където да разстелете одеялото си. Не забравяйте да вземете някой приятел или любимия човек, за да се насладите максимално на изживяването. Термос с кафе или чай и някой сандвич, също няма да са излишни.

Екипът на Фрамар ви пожелава приятно гледане!

източник: space.com

снимки: earthsky.com; almanac.com; australiangeographic.com.au; snco.com

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайл