Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Метеоритният дъжд Геминиди – най-голямото звездно шоу за 2017 г.

Метеоритният дъжд Геминиди – най-голямото звездно шоу за 2017 г.

Метеоритният дъжд Геминиди – най-голямото звездно шоу за 2017 г. - изображение

Звездобройци, готови ли сте за поредното небесно шоу, което ще ни предложи празничният декември? Пикът на метеоритния дъжд Геминиди наближава и звездната програма обещава да бъде най-добрата за годината. Какъв по-хубав начин да дадем старт на тазгодишния празничен сезон?

Геминидите вече се сипят в небето над нас, но техният брой ще бъде най-голям в нощта на 13 срещу 14 декември, когато се очаква да достигнат десетки в рамките на един час. Само няколко дни по-късно звездобройците и астрономите аматьори с телескопи в задния си двор ще получат още един коледен подарък – ще имат рядката възможност да наблюдават преминаването на астероида 3200 Фаетон през нощното небе, който създава потока от метеори.

Звездопадите се получават, когато по пътя си около Слънцето Земята премине през облак от отломки, останали след преминаването на космическа скала. По-голямата част от метеорите са не по-големи от зрънце пясък и изгарят при навлизането си в земната атмосфера, оставяйки ярка огнена диря в небето.
За разлика от миналата година, този път атмосферните условия и фазите на луната обещават незабравимо шоу. Небето ще е ясно и почти безлунно, което означава перфектни условия за наблюдение.

Звездно небе

Геминидите обикновено правят изключително шоу, тъй като метеорите се движат с по-бавна скорост от повечето останали звездни дъждове през годината – това означава, че дирята в небето ще се вижда по-дълго време. Те се придвижват през атмосферата с около 30 км в секунда и създават красиви дълги арки, видими между 1 и 2 секунди.

Потокът от метеори е получил името си от съзвездието Близнаци, което на латински е Gemini (Гемини), тъй като звездите сякаш падат именно от тази част на небето, където е видимо то. Най-доброто време да започнете да наблюдавате метеорното шоу е, когато съзвездието се изкачи над източния хоризонт – около 19.30 часа, чак до изгрева на слънцето на другата сутрин.

Ако наистина имаме късмет и метеоролозите се окажат прави за благоприятните атмосферни условия и ясното небе, звездобройците ще могат да видят до 120 метеора на час. Ако нямате възможност да излезете извън града и уличните светлини, броят им ще варира между 20 – 60 метеора на час.

Кой създава звездния дъжд?

Повечето звездни шоу програми се създават от преминаването на комети, които приближавайки Слънцето, оставят след себе си прах, а ледовете им се изпаряват. Геминидите са малко по-различни, тъй като отломките са създадени от обекта 3200 Фаетон – учените го наричат още "скална комета". Когато подобен тип астероид преминава близо до Слънцето, топлината го пропуква и той изхвърля скални частици.

Фаетон и златната колесница

Кой е Фаетон? 

Фаетон е герой от древногръцката митология и син на Хелиос и океанидата Клименида. Приятелите му отказвали да повярват, че е син на бога на слънцето и огорчен той отишъл с молба при своя баща, който по-рано му бил обещал, че ще му даде всичко, което поиска. Фаетон пожелал златната колесница на Хелиос, с която богът всеки ден прекосявал небето. Хелиос се опитал да го разубеди, защото управлението й не било лесна задача и щяла да му коства живота, но синът му бил непреклонен. Фаетон подкарал колесницата, но както очаквал баща му, бързо загубил контрола над белите коне. Златната кола пламнала, подпалила се и земята Африка се превърнала в пустиня, а реките закипели. За да я спаси, Зевс хвърлил светкавица по Фаетон и го изпепелил. Климена дълго търсила праха на своя син и накрая стигнала до бреговете на митичната река Еридан. Там ридаели сестрите на Фаетон – хелиадите, чиито рев вбесил Зевс и той ги превърнал във върби. От сълзите им се появил кехлибарът, а за безразсъдството на сина на Хелиос днес напомнят само пустинята Сахара и Млечния път в небето.

Диаметърът му е около 5 км и орбитата на 3200 Фаетон го доближава най-близо до Слънцето от всички познати астероиди. На 16 декември обектът ще прелети изключително близо до Земята, като ще се доближи до нашия дом на около 10.24 милиона км. Това не се е случвало от 1974 г. насам и няма да се повтори чак до 2093 г. 

Поради тази причина, ако разполагате дори с малък телескоп, ще имате възможност да наблюдавате историческото събитие.

Както винаги при подобни събития, екипът на Framar.bg ви съветва да се отдалечите от светлините на населените места, по възможност на някоя по-висока точка, за да можете да видите колкото се може повече падащи звезди. Не забравяйте, че температурите вече нощем падат под нулата и се облечете добре, вземете одеяла и термос с горещ чай. В никакъв случай не оставяйте вкъщи любимия човек – споделеният миг ще бъде десет пъти по-красив в прегръдката на вашата половинка!

По статията работи: Величка Мартинова
Източник: nationalgeographic.com; wikipedia.org
снимки: theoi.com; astronomitaly.com; nationalgeographic.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайл