Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Звездното шоу на метеорите Ориониди: кога, къде и как да ги наблюдавате

Звездното шоу на метеорите Ориониди: кога, къде и как да ги наблюдавате

Звездното шоу на метеорите Ориониди: кога, къде и как да ги наблюдавате - изображение

Една от най-красивите небесни шоу програми ще може да се наблюдава между 20 и 22 октомври – тогава метеорите, наречени Ориониди, ще достигнат пика си. Метеорите, които ще пресичат небето през тези няколко нощи, са едни от най-бързите и ярки сред всички метеоритни дъждове, тъй като Земята се сблъсква с потока от космически частици почти главоломно.

Космическите отломки произхождат от кометата 1Р/Halley, по-известна просто като Халеевата комета. Тя преминава покрай Земята на всеки 75 до 76 години и тъй като пътят на ледената комета минава и покрай Слънцето, тя оставя след себе си опашка от частици лед и прах. В точно определен период от годината Земната орбита преминава през тази опашка, което създава прекрасното нощно шоу в небето над планетата.

Халеевата комета и Орионидите

Халеева комета
Халеевата комета - рисунка

Халеевата комета е забелязана за първи път през 240 г. пр. н. е., или поне тогава за първи път е записана появата й. Едва през 1705 г. астрономът Едмунд Халей представя първите доказателства, че кометата се появява периодично. Изучавайки историческите записки за комети, появили се през 1456, 1531, 1607 и 1682 г., той предсказва, че кометата трябва да се появи отново през 1758 г. Въпреки че той умира преди появата й, предсказанията му се сбъдват и тя е кръстена на него. Следващата поява на Халеевата комета се очаква около юли 2061 г. 

Орионидите са кръстени на съзвездието, в която посока можете да наблюдавате падащите метеори най-добре – ловецът от гръцката митология Орион. През октомври Орион се вижда най-добре около 2 часа. Добрата новина е, че тази година лунната светлина няма да пречи на звездобройците да се насладят на звездния поток. Ако пък изпуснете шоуто между 20 и 22 октомври, не се притеснявайте, метеорите ще са видими до към 29 октомври. Разбира се, в края на месеца Луната ще засенчи представлението със своята светлина.

Понякога броят на метеорите достига до 80 за час, друг път – между 20 и 30. Предвижда се, че тази година Орионидите ще са по-малко на брой, подобно на 2016 г. и предходните години. Някои от метеорите са много бързи и ярки, тъй като се движат с до 238 км в час. Голяма част от метеорите са големи колкото песъчинка. Преди да навлязат в земната атмосфера, те се определят като метеориди, а ако са достатъчно големи, за да не изгорят напълно и да достигнат земната повърхност, учените ги наричат метеорити. Шансът това да се случи с някой от Оринидите е нищожен.

Как да наблюдавате шоуто?

Съзвездието Орион
Съзвездието Орион - със символа, подобен на слънце, е отбелязан радиантът на метеорите

Орионидите ще се виждат от всяка точка на Земята и във всяка точка на небето. Ако различите съзвездието Орион, радиантът на метеоритния дъжд ще е близо до меча на Орион, леко на север от лявото му рамо (звездата Бетелгейзе). Но не се взирайте в тази точка, тъй като метеорите, близки до радианта, оставят къси следи и се виждат по-трудно. Гледайте встрани от съзвездието.

Светлинното замърсяване (светлините на населеното място, в което живеете), ще намали броя на видимите метеори. Ако е възможно, излезте от града и се насочете към някое по-безлюдно място – в полето или в планината, на някоя височника. Най-доброто време е около 1.30 часа. Оставете очите си да свикнат с мрака за около 20 минути. Не забравяйте, че е октомври и, че през нощта става доста студено. Облечете се добре, вземете няколко одеяла, едно да си постелете и поне още едно за завиване, термос с горещо кафе или чай и най-важното – топлата прегръдка на любимия човек. Всичко друго е звезди, небе и романтика!

И не забравяйте да си намислите много желания!

по статията работи: Величка Мартинова

източник: space.com

снимки: space.com; mirror.co

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайл