Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Математически невъзможно е да спрете стареенето. Ето защо

Математически невъзможно е да спрете стареенето. Ето защо

Математически невъзможно е да спрете стареенето. Ето защо - изображение

Ето една главоблъсканица: еволюцията подпомага организмите да произвеждат повече потомство. Ако дадена черта прави по-вероятно едно животно да умре, тя в крайна сметка изчезва в полза на други, които му помагат да живее. Но дори и да не страдате от заболяване или нараняване, вие все пак ще умрете от старост. В такъв случай, защо еволюцията не спира остаряването? Според изследователи от университета в Аризона, това е така, защото е математически невъзможно.

Настоящото обяснение защо еволюцията не е отстранила стареенето от уравнението е, че то се превръща в проблем, след като приключите с възпроизвеждането. Когато вече не можете да произвеждате потомство, еволюцията приключва с вас (защо спирате възпроизвеждането изобщо, е изцяло друг въпрос). Но изследователите на еволюционната биология Пол Нелсън и Джоана Масел от университета в Аризона твърдят, че причината е много по-фундаментална: стареенето е цената за допускането ни в клуба на многоклетъчните организми.

Проблемът се свежда до двете неща, които се случват със стареещите клетки: те или се забавят, или ускоряват. Можете да видите как клетките се забавят, когато косите ви посивяват - космените ви клетки престават да произвеждат пигмент; и когато получите бръчки - кожата ви спира да произвежда колаген и еластин, които я поддържат гладка и хидратирана. Това е стареенето, с което всички сме свикнали.

Когато хората изпитват притеснение, клетките ускоряват темпа си на растеж. Това може да доведе до образуването на ракови клетки. Това всички го знаем, нали? Но независимо от това колко страшна е думата рак, раковите клетки са също толкова част от стареенето, колкото сивата коса или бръчките. Те се превръщат в проблем, едва когато причиняват симптоми. Например, половината от мъжете над 60-годишна възраст имат рак на простатата, но обикновено той не прераства в нищо фатално и в края на краищата умират от някаква друга причина.

Нелсън и Масел моделират еволюцията на белезите, които забавят или ускоряват клетките, и това, което откриват, е доста окончателно. Ако откриете начин да предотвратите забавянето на клетките - юпиии, няма да има повече сиви коси или бръчки, но бързо растящите ракови клетки ще ви завладеят и ще ви убият. Ако откриете начин да предпазите клетките от ускоряване - юююпиии, ще имате лек срещу рака, но бавните, зле функциониращи клетки ще се натрупат и ще ви убият.

"Стареенето е математически неизбежно - и то сериозно неизбежно", казва Масел в прессъобщение. "Логично, теоретично, математически няма изход от него." Да бъдете многоклетъчно означава, че клетките ви ще се конкурират помежду си. Премахнете това равновесие и ще влошите нещата. Можем да удължим човешкия живот, но не можем да спрем смъртта. Ето защо е важно да прегърнем времето, което имаме на тази Земя!

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: curiosity.com

Снимка: lagelavie.blog.lemonde.fr

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиНовиниЛюбопитноЛайфстайлБотаника