Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз Майка износва обреченото си от аненцефалия бебе, за да спаси други болни деца

Майка износва обреченото си от аненцефалия бебе, за да спаси други болни деца

Майка износва обреченото си от аненцефалия бебе, за да спаси други болни деца - изображение

Да се родиш на Коледа е рядкост и късмет. Но е и някак знаменателно и символично да си роден на датата на Христос. Някои могат да приемат това като късмет, но за други е по-скоро една зла орисия на измъчения и страдащ Исус, жертващ се, за да спаси и изкупи греховете на хората.

Точно на тази дата, на Рождество Христово е родена Райли – дъщерята на Криста. Каква е орисията на детето обаче? Трогателната и плачевна история може да ви разстрои, но може да ви зарадва, с това, че все още хората са способни на жертви и на велико добро.

Когато Криста Дейвис е бременна в четвъртия месец, научава ужасната новина, че малкото й, оформящо се още момиченце е болно от аненцефалия.

Това е състояние, което не позволява на мозъка и черепа да се развият. Заболяването се заражда още в първите седмици на ембрионалното развитие по време на оформянето на невралната тръба. Ако тя не може да се затвори навреме, детето бива лишавано от части от мозъка и черепа.

Лекарите дават на Криста две възможности: да направи аборт или да износи детето докрай, за да може да дари органите му на други бебета в нужда.

"Ако нямам възможност да прибера детето си у дома, то поне можех да дам възможност на други родители да го направя." – споделя Дейвис пред ABC.

Колкото и съкрушена да се е чувствала, майката е износила детето в следващите 5 месеца, давайки възможност на органите му да се развият пълноценно, за да послужат изцяло на семейства, чиито бебета са в спешна необходимост от трансплантация.

Докторите предупредили Криста, че детето й вероятно ще живее около 30 минути след раждането, но новороденото съумява да се бори цяла седмица. „Не мога да ви опиша колко невероятно е чувството да очакваш детето ти да умре след 30 минути, а да ти бъдат подарени цели 7 дни с него“ – казва Дейвис пред News Channel 9.

Криста кръщава малкия герой Райли. За своята седмица живот тя получава безброй прегръдки и милувки от своите майка и баща. "Не бих заменила тази седмица за нищо друго в целия свят" – пише Криста в своята страница във Facebook, посветена на спомена на детето й. В публикацията добавя още, че е изключително горда от своята дъщеря и борбата, която е водила.

 

След своя кратък житейски път, Райли е вкарана за операция. И въпреки че някои органи не са били годни за трансплантация, поради липса на кислород, други жизненоважни са били използвани.

"Казаха ми, че сърдечните й клапи ще спасят две други бебета, а дробовете и ще бъдат използвани за медицински изследвания, проучващи причинителите и възможните лечения на болестта аненцефалия" – разяснява Криста. 

Майката герой е държала и прегръщала своето дете само за седмица. За нея със сигурност може да се каже, че животът не е справедлив, а болката й е просто немислима. Но сега други две семейства се грижат за своите деца, които са получили шанс за спасение благодарение на Райли. Това, разбира се, не може да редуцира болката на страдащата майка, но поне малко може се успокои от факта, че някъде една друга майка поддържа малко парченце от дъщеря й все още жива.

Редактор: Милена Минчева

Източник: mother.ly

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияНовиниЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиСоциални грижиИсторияПатологияСпортЛеченияОрганизацииНормативни актовеАнкетиХранене при...ИзследванияТестовеАлт. медицинаКлинични пътекиФизиологияБотаникаСпециалистиПроизводители