Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя Лас Салинас – мястото, където се раждаш момиче, но се превръщаш в момче

Лас Салинас – мястото, където се раждаш момиче, но се превръщаш в момче

Лас Салинас – мястото, където се раждаш момиче, но се превръщаш в момче - изображение

Документален филм на BBC разказва историята на селището Лас Салинас и феноменът да се родиш момиче, но на 12 ( когато започват пубертета) да станеш момче.

В селището Лас Салинас всяко едно от 90 деца от женски пол се превръща в момче, като на мястото на отличителните им полови белези започва да расте пенис. Към края на пубертета той е напълно оформен, а женските полови белези изчезват. Тези деца са наречени „guevedoces“, което в превод означава „пенис на 12 г. Защо се получава това?

деца

 

Историята на Джони – едно от децата „guevedoces“

момче

Джони е местно момче, което преживява подобна метаморфоза. Той разказва, че, когато се е родил се е казвал Фелисита. Той си спомня за живота си като момиче:

"Обличах се с червена рокля и обожавах куклите. Но след като навърших 8 години всичко се промени. Чувствах, че нещо не е наред с тялото и с мислите ми. Вече не исках рокли, кукли, а исках да си играя с момчетата и да стреляме с пистолети. Когато станах на 12, започна да ми расте пенис. Чувствах се по-як и силен! Харесвах се, но в училище ми се подиграваха, защото бяха свикнали да ме виждат като момиче."

хора

Днес той е на 24 години и води нормален полов живот. Имал е няколко гаджета, но все още търси истинската любов. Той споделя "Бих искал да се оженя и да имам деца, партньор, който ще бъде с мен „в добро и зло“.

 

Причината за този феномен


Като него в Лас Салинас има още десетки момчета, родени като момичета.

Първа този феномен изследва ендокринологът от университета в Корнуел, Джулиан Императо. През 70-те години на миналия век тя се отправя към тази отдалечена част от Доминиканската република, след като чете постоянно новини за момичета, които се превръщат в момчета. Когато отива на терен тя разбира, че слуховете са верни. Тя провежда множество изследвания и проучвания върху децата „Guevedoces“. ( тя взема болезнени биопсии от тестисите им) преди да разкрие мистерията на това, което се случва. След нея и други учени и доктори се опитват да разгадаят този феномен.

утроба

Според анализатори по-голямата част от момчетата ( които са отгледани като момичета) показват силни хетеросексуални предпочитания. Според учени хормоните в утробата имат по-голямо влияние от възпитанието, когато става дума за тяхната сексуална ориентация.

Всичко това си има медицинско обяснение и то е свързано с недостига на ензима редуктаза. Всички момчета, които са раждат имат поне привидно женски полови белези, но те имат семенници, а не яйчници.

дете

Когато настъпва пубертетът, обаче нивата на тестостерона се покачват, което води и до израстването на мъжки полов орган. Това е трябвало да се случи още в утробата, но поради генетичната аномалия става факт едва 12 години по-късно. Те са различни от другите мъже само по-ниския ръст, слабото окосмяване и по-малката простата.

Подобни аномалии, но доста по-редки, има в Турция и Нова Гвинея.

източник: bbc.com

снимки: indiatimes.com; face2faceafrica.com; listverse.com; naukrinama.com

по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЛюбопитно