Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Домашен любимец Колко интелигентни всъщност са кучетата

Колко интелигентни всъщност са кучетата

Колко интелигентни всъщност са кучетата - изображение

Дори пингвините се представят по-добре от кучетата в някои области 

Подробния преглед на мозъчната дейност на кучетата, сравнена с тази на други домашни и диви животни – в частност на вълци, котки, хиени, шимпанзета, делфини, коне и гълъби – показва, че умствените възможности на кучето далеч не са такива, каквито си ги представяме.

Д-р Брита Остхаус, коментира резултатите от изследването, които показват липсата на каквато и да била изключителност при кучетата. Тя допълва изказването си, твърдейки, "че въобще не помагаме на пухкавите си приятели, когато им възлагаме твърде високи очаквания. За да се отнасяме с тях правилно, то трябва да имаме предвид същностните им способности и възможности“.

Проучването се вглежда внимателно в повече от 300 доклада, занимаващи се със сравнението на кучешкия интелект с този на други животни. В резултат от работата са открити някои специфични случаи, в които палетата не се справят особено добре.

Изследването се фокусира основно върху сензорната, физическата, пространствената, социалната и самосъзнателната познавателна способност на домашните любимци.

Доказано е, че кучетата се представят превъзходно в тестове за социална когнитивност, тъй като те имат "впечатляваща способност" да разчитат правилно поведението на други животни (особено на хората). Но успеваемостта им в изследването приключва дотук.

В други сфери, като например разпознаване на лица, способността им е уравновесена изцяло с още няколко животински вида.

В допълнение към това, кучетата не могат да разпознават собственото си отражение в огледалото, за разлика от делфините и шимпанзетата.

А в сравнение с кучетата, гълъбите се справят доста по-добре, когато става въпрос за ориентация.

"По време на работата ни се оказа, че много проучвания, занимаващи се с когнитивните способности на кучетата се стремят да "докажат" колко умни са те всъщност " – казва проф. Стивън Леа от университета в Ексетър. – "Те често се сравняват с шимпанзетата, и в случай, че се справят по-добре, това се прибавя към репутацията им като нещо изключително. И все пак открихме много други животински видове, които правят поне толкова, колкото и кучетата в определени задачи. "

Редактор: Милена Минчева

Източник: huffingtonpost.co.uk

Снимки: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноАнкетиПсихологияИсторияВидеоСпортНовиниСоциални грижиПроизводителиАлт. медицина