Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло Колко време след началото на нов тренировъчен режим са налице желаните резултати

Колко време след началото на нов тренировъчен режим са налице желаните резултати

Колко време след началото на нов тренировъчен режим са налице желаните резултати - изображение

Това е вечният въпрос, който гложди умовете на всички фитнес начинаещи: колко от това физическо мъчение трябва да издържа, за да забележа промяната в тялото си?

Причините за започването на нов тренировъчен режим не са задължително естетически: може би просто искате да се почувствате по-енергични или да промените ежедневната си рутина, като се поизпотите. Каквито и да са подбудите ви да сложите ликра, от гледна точка на мотивацията е полезно да знаете колко работа трябва да свършите, преди да видите физическа промяна в себе си.

След колко време ще установите наличието на трансформация зависи от нивото на физическата ви подготовка до този момент.

"Ако никога преди това не сте се ангажирали с физически упражнения, може да очаквате да забележите резултати много по-бързо, спрямо някой, който е тренирал с години", обяснява Аманда Хюз – треньор в бутиково фитнес студио.

Момиче

"Скоростта, според която тялото ни започва да се променя, е твърде индивидуална за всеки човек и е обусловена от множество фактори."

Според Хюз, ако се придържаме стриктно към тренировъчния си режим и тренираме между 3 и 5 пъти седмично, можем да очакваме видими резултати в рамките на един или два месеца. Независимо дали започвате програма за силови тренировки или участвате в сайклинг, Хюз съветва да се придържате към три основни неща, за да останете мотивирани.

Измервайте прогреса си

Разбира се, лесно е да се подиграваме на фитнес елита в Инстаграм и безкрайните потоци от огледални селфита, снимки на протеинови шейкове и т.н., но истината е, че документирането на тренировките (преди и след) поддържа мотивацията. Независимо дали изберете да споделите тези изображения публично или не, те ви предоставят възможността да разберете докъде сте стигнали. 

Дайте всичко от себе си, но бъдете реалистични

Ако сте в самото начало на програмата, е добре да установите две или три сесии седмично. "Наличието на реалистичен и устойчив план ще ви помогне да се придържате към него", обяснява Хюз. Когато разберете, че е настъпил момента, в който сте взели всичко необходимо от настоящия си режим, е време да преминете към следващото ниво (независимо дали става въпрос за добавянето на тежести или за включването на упражнения с висока интензивност към рутината ви). Не мислете, че е задължително да похарчите всичките си пари за най-скъпата фитнес зала – съществуват редица подходящи и тежки домашни тренировки, към които можете да се придържате от уюта на собствения си хол. 

Тежести

Правете тренировки, на които наистина се наслаждавате

За някои от вас това може да е очевидно, но изненадващо голям брой хора продължават да записват класове, които не харесват и да се опитват да спазват режими, които смятат за мазохистично задължение. Наистина не е нужно да бъде по този начин, тъй като днешните фитнес салони предлагат огромно разнообразие от тренировъчни класове – от боксиране до йога – и всичко, което трябва да правите е да намерите един, който ви харесва (или който поне може да понесете).

"Да намерите това, което ви харесва, е от първостепенно значение за успеха", коментира Хюз.

Обадете се на приятел

Ако все още водите вътрешна борба, докато се опитвате да се измъкнете от леглото сутрин, потърсете компанията на приятел. Той не само ще ви помогне да останете ангажирани и отдадени, но и ще превърне тренировката в социално преживяване: нещо, което е полезно както за физическото, така и за психическото ви здраве.

"Да имате с кого да споделите успеха си, означава да го достигнете с повече хъс и приятни емоции!"

По статията работи: Наталия Тотева

Източник: independent.co.uk

Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиХранене при...НовиниЛайфстайл