Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Кой е единствения човек, погребан на Луната

Кой е единствения човек, погребан на Луната

Кой е единствения човек, погребан на Луната - изображение

По лунната повърхност са се разхождали много астронавти, но останките само на един човек почиват там за вечни времена.

Към днешна дата ученият Юджийн Шумейкър е все още единственият човек, погребан на Луната. Ако сте запалени по астрономията, може би името му ви е познато – той е един от откривателите на известната комета Шумейкър-Леви, която се разбива в Юпитер през 1994 г. Всъщност екипът, който регистрира космическото тяло и самия сблъсък, е съставен от трима учени – Шумейкър, съпругата му Каролин и Дейвид Леви. Събитието е историческо, тъй като това е първият път, в който хората наблюдават с очите си подобен планетарен сблъсък.

Юджийн Шумейкър
Юджийн Шумейкър, разглеждащ модел на повърхността на Луната, създаден от самия него

Шумейкър се радва на успешна кариера, в която съчетава основната си дисциплина, геологията, с астрономическите изследвания, което полага основите на планетарните науки. Той изучава редица кратери на Земята и в началото на 60-те години основава Програмата за астрогеологически изследвания като част от Геологическата топографска служба на САЩ. Шумейкър използва знанията си, за да тренира редица астронавти, участвали в мисиите Аполо, за да ги подготви какво да очакват на повърхността на Луната, поне що се отнася до терена.

Забележителният му живот приключва нелепо на 18 юли 1997 г., когато Шумейкър загива в автомобилна катастрофа, докато изследва метеоритен кратер в Австралия. Но смъртта не е края на пътуването му.
Celestis е единствената компания, която някога успешно е извършвала погребални космически полети.

"Първото ни изстрелване бе през април 1997 г. от Канарските острови," казва главният изпълнителен директор и съосновател на Celestis, Чарлз Чейфър.

С този първи полет в космоса са изпратени останките на 24 човека, сред които известни личности като Тимъти Лиъри и Джийн Роденбъри, както и Джерард К. Онийл, но предимно обикновени хора.

Celestis усвоява останалото място при космически изстрелвания и така изпраща праха на хората като вторичен полезен товар. Ако има насрочена дата за изстрелване на ракета в космоса и на нея е останало мъничко местенце (като пространство и тегло), Celestis се опитва да го запълни с нечии човешки останки. Прахът на хората изгаря напълно при повторното навлизане на космическия апарат в атмосферата. Прах при праха в буквалния смисъл на думата.

Юджийн и Каролин Шумейкър
Юджийн и съпругата му Каролин

Но в случая на Шумейкър нещата са малко по-различни. Близък колега на Шумейкър, Каролин Порко, решава да се опита постмортем да изпълни мечтата на геолога да лети в космоса. Шумейкър е дисквалифициран на конкурсите за астронавти поради медицински причини. За щастие НАСА много харесва идеята останките му да намерят вечен покой на Луната. 

Тъй като НАСА не е погребална агенция, Celestis получават задачата да измислят начин прахът на Шумейкър да стигне лунната повърхност. Така на 6 януари 1998 г. към южния полюс на Луната е изстреляна третата мисия на НАСА от изследователската програма Дискавъри – Лунар Проспектор. Сондата има задачата да търси лед на нашия естествен спътник и същевременно носи една унция (30 грама) от праха на Шумейкър, положени в поликарбонатна капсула, предоставена от Celestis. Тя е увита в лист месингово фолио, върху което името на Шумейкър и датата са гравирани над изображение на кометата Хейл-Боп, метеоритния кратер в Аризона, където той тренира астронавтите от Аполо, и цитат от "Ромео и Жулиета". На 31 юли 1999 г. мисията приключва с контролирано от НАСА разбиване на апарата в лунната повърхност – така Шумейкър се превръща в първия човек, погребан на Луната. Засега той е и единствения, но Celestis предвиждат, че в близко бъдеще това вероятно ще се превърне в по-широко разпространена практика. Поне сред ексцентриците.

Колкото до Шумейкър – колко прекрасен финал на живота на един космически учен, нали?

по статията работи: Величка Мартинова

източник: atlasobscura.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиИсторияЛюбопитноДиетиАнкетиЗдравни съвети