Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Как и за колко време човешкият организъм преработва алкохола

Как и за колко време човешкият организъм преработва алкохола

от 31 яну 2024г., обновено на 05 фев 2024г.
Редактор: Вероника Събова
Как и за колко време човешкият организъм преработва алкохола - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Акценти

  • Между 90% и 98% от консумирания алкохол се метаболизира и абсорбира от човешкия организъм.
  • Една стандартна напитка – една бира, една чаша вино или 40 милилитра твърд алкохол – се пребработва за час.
  • Основните фактори, които влияят върху обработката на алкохола, са пол, възраст, тегло, генетика, здравословно състояние.

Всеки човек преработва алкохола по различен начин поради специфични фактори на организма, включително тегло, възраст, пол, генетика и здравословно състояние. Въпреки това има някои общи насоки, които могат да се прилагат при повечето хора, с цел определяне времето за разграждане на алкохола.

Как и за колко време тялото преработва алкохола?

Скоростта, с която тялото преработва алкохола, и количеството консумирани напитки определят времето, за което спиртните течности остават в тялото. Алкохолът се обработва или метаболизира по-бързо от повечето вещества. Процесът започва в стомаха, откъдето малки кръвоносни съдове го транспортират по кръвния поток. Веднъж попаднал в кръвта, алкохолът бързо се разпространява из цялото тяло, поради което въздейства на много различни телесни системи. По-голямата част от консумираното количество в крайна сметка се озовава в черния дроб, където се извършва почти изцяло алкохолния метаболизъм. Това е и причината тази част на тялото да е най-засегната при дългосрочна злоупотреба с алкохол.

>>> Защо консумираме алкохол: генетична предразположеност, външен натиск или механизъм за справяне

Алкохол

Двата основни ензима, участващи в метаболизирането на спиртни напитки, се намират в черния дроб. Тяхната функция е да разградят етиловия алкохол до ацеталдехид, който впоследствие се разгражда допълнително до вещества, които тялото може да абсорбира. Първият ензим, наречен алкохол дехидрогеназа, превръща алкохола в енергия и успява да го разгради почти изцяло, когато консумираните количества са в умерени граници. Вторият, познат като Cytocrome P450 2E1, е много активен в черния дроб на злоупотребяващите с алкохол. За да разгради алкохола, този ензим всъщност изтощава тялото.

Трети ензим – каталаза – който присъства в клетките на цялото тяло, също метаболизира малко количество алкохол. Ацеталдехидът, освободен в мозъка чрез метаболизма на каталазата, може да се комбинира с невротрансмитери, за да образува тетрахидроизохинолини, които някои учени смятат, че са в основата на алкохолизма (макар че това е спорно).

Човешкото тяло е много ефективно в обработката, при условие че алкохолът не се консумира толкова бързо, че да настъпи отравяне. Между 90% и 98% от консумирания алкохол се метаболизира и абсорбира. Останалото количество се отделя чрез потта, урината и изпражненията.

Много фактори влияят върху скоростта на обработка на алкохола, включително пол, телесно тегло, прием на лекарства, храна, здравословно състояние и скорост на пиене. Това означава, че всеки човек метаболизира алкохола с различна скорост. Въпреки това този процес е забележително последователен, като повечето хора обработват една стандартна напитка (една бира, една чаша вино или 40 милилитра твърд алкохол) на час.

>>> Последиците от консумацията на алкохол при студентите са над 100 за периода на обучение

Фактори, които влияят върху преработката на алкохол

Алкохол

Времето, което е необходимо на тялото да преработи алкохола, зависи от много фактори. Някои от най-важните включват:

  • Телесно тегло – Теглото има малко влияние върху скоростта, с която тялото преработва алкохола, но може значително да повлияе на концентрацията на алкохол в кръвта и нивото на интоксикация.
  • Пол – Въпреки че някои експерти смятат, че мъжете преработват алкохола по-бързо от жените, други са на мнение, че представителите на силния пол като цяло имат по-ниска концентрация на алкохол в кръвта след отчитане на разликата в теглото.
  • Възраст – Доказано е, че по-младите хора преработват алкохола по-бързо и по-ефективно от по-възрастните.
  • Здравословно състояние – По-здравите хора обикновено преработват алкохола по-бързо. Това важи особено за здравословното състояние на черния дроб. Хората с чернодробни увреждания често изпитват големи затруднения при обработката на алкохола.
  • Генетика – Известно е, че генетиката има огромно значение при обработката на алкохола. Например източноазиатските народи изпитват значително повече затруднения от хората от европеидната раса.
  • Време от последното хранене – Колкото повече храна има в стомаха, толкова повече време отнема на тялото да абсорбира и преработи алкохола и толкова по-ниска е концентрацията в кръвта.
  • С какво е смесен алкохола – Някои напитки забързват алкохолния метаболизъм, като например кофеинови и енергийни напитки, а други го забавят – вода или плодов сок.
  • Медикаменти – Някои лекарства влияят на начина, по който тялото преработва алкохола, поради което е важно всеки да се консултира с лекар, преди да консумира спиртни напитки.

Тестове и период за отчитане на наличието на алкохол в тялото

Алкохолът се транспортира в тялото чрез кръвта, поради което има няколко теста за отчитане на наличието му в организма часове след консумация. Сред тях са:

  • тест за урина – 12-48 часа;
  • дихателен тест – 24 часа;
  • тест за коса – 90 дни.
Източник:

How Long Does Alcohol Stay In Your System?: https://www.addictioncenter.com/alcohol/how-long-is-alcohol-in-your-system/

Още по темата:
  • Какъв вид пиянство имате? Какъв вид пиянство имате?
  • 5 здравословни алкохолни напитки, с които ще се забавлявате без вина 5 здравословни алкохолни напитки, с които ще се забавлявате без вина
  • 15 изненадващи ползи за здравето от пиенето на алкохол в умерени дози 15 изненадващи ползи за здравето от пиенето на алкохол в умерени дози
  • Защо някои хора не знаят какво е махмурлук, въпреки че пият алкохол Защо някои хора не знаят какво е махмурлук, въпреки че пият алкохол
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ХМИ SCRUB NP ДЕЗИНФЕКТАНТ 5 литра
110.00лв.

ХМИ SCRUB NP ДЕЗИНФЕКТАНТ 5 литра

ПРЕПАРАТ ПОЧИСТВАНЕ НА СТЪКЛО 500 мл ETAMINE DU LYS
11.80лв.

ПРЕПАРАТ ПОЧИСТВАНЕ НА СТЪКЛО 500 мл ETAMINE DU LYS

Нов
ДРЕГЕР АЛКОТЕСТ 7510 С ПРИНТЕР
7000.00лв.

ДРЕГЕР АЛКОТЕСТ 7510 С ПРИНТЕР

Безплатна доставка за България!
FUN WINE КАБЕРНЕ КАФЕ ЕСПРЕСО 6% 250 мл
4.49лв.

FUN WINE КАБЕРНЕ КАФЕ ЕСПРЕСО 6% 250 мл

ПРЕПАРАТ ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА БАНИ И ФАЯНС 500 мл ETAMINE DU LYS
14.00лв.

ПРЕПАРАТ ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА БАНИ И ФАЯНС 500 мл ETAMINE DU LYS

Нов
СВЕТЪТ В КРАКАТА Й - СВЕТЛА ИВАНОВА - СИЕЛА
10.00лв.

СВЕТЪТ В КРАКАТА Й - СВЕТЛА ИВАНОВА - СИЕЛА

Коментари към Как и за колко време човешкият организъм преработва алкохола

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Как и за колко време човешкият организъм преработва алкохола
    www.framar.bg 
    на 18 May 2025 в 15:14
    Коментирайте "Как и за колко време човешкият организъм преработва алкохола"

СТАТИЯТА е свързана към

  • За свободното време
  • Живот и Ум
  • Леснодостъпни средства срещу махмурлук
  • Препарати, съдържащи желязо
  • Опасно ли е рязкото спиране на алкохола?
  • Лечение с циталопрам
  • Лечение при алкохолизъм (алкохолна зависимост)
  • Клонидин
  • Употреба на лекарства с алкохол
  • Лечение при цироза
  • Китайска роза, Хибискус
  • На каква възраст лошите навици започват да влияят на здравето
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Колко яйца седмично са полезни за здравето и кога яйцата стават вредни?

преди 28 дни, 17 часа и 50 мин.

Нисък хемоглобин по време на бременност

преди 1294 дни, 6 часа
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 2 дни, 3 часа и 19 мин.

Какво представлява прозяването

преди 6 дни, 18 часа и 19 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 6 дни, 18 часа и 30 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 6 дни, 18 часа и 37 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival