Как и за колко време човешкият организъм преработва алкохола

Акценти
|
Всеки човек преработва алкохола по различен начин поради специфични фактори на организма, включително тегло, възраст, пол, генетика и здравословно състояние. Въпреки това има някои общи насоки, които могат да се прилагат при повечето хора, с цел определяне времето за разграждане на алкохола.
Как и за колко време тялото преработва алкохола?
Скоростта, с която тялото преработва алкохола, и количеството консумирани напитки определят времето, за което спиртните течности остават в тялото. Алкохолът се обработва или метаболизира по-бързо от повечето вещества. Процесът започва в стомаха, откъдето малки кръвоносни съдове го транспортират по кръвния поток. Веднъж попаднал в кръвта, алкохолът бързо се разпространява из цялото тяло, поради което въздейства на много различни телесни системи. По-голямата част от консумираното количество в крайна сметка се озовава в черния дроб, където се извършва почти изцяло алкохолния метаболизъм. Това е и причината тази част на тялото да е най-засегната при дългосрочна злоупотреба с алкохол.
>>> Защо консумираме алкохол: генетична предразположеност, външен натиск или механизъм за справяне
Двата основни ензима, участващи в метаболизирането на спиртни напитки, се намират в черния дроб. Тяхната функция е да разградят етиловия алкохол до ацеталдехид, който впоследствие се разгражда допълнително до вещества, които тялото може да абсорбира. Първият ензим, наречен алкохол дехидрогеназа, превръща алкохола в енергия и успява да го разгради почти изцяло, когато консумираните количества са в умерени граници. Вторият, познат като Cytocrome P450 2E1, е много активен в черния дроб на злоупотребяващите с алкохол. За да разгради алкохола, този ензим всъщност изтощава тялото.
Трети ензим – каталаза – който присъства в клетките на цялото тяло, също метаболизира малко количество алкохол. Ацеталдехидът, освободен в мозъка чрез метаболизма на каталазата, може да се комбинира с невротрансмитери, за да образува тетрахидроизохинолини, които някои учени смятат, че са в основата на алкохолизма (макар че това е спорно).
Човешкото тяло е много ефективно в обработката, при условие че алкохолът не се консумира толкова бързо, че да настъпи отравяне. Между 90% и 98% от консумирания алкохол се метаболизира и абсорбира. Останалото количество се отделя чрез потта, урината и изпражненията.
Много фактори влияят върху скоростта на обработка на алкохола, включително пол, телесно тегло, прием на лекарства, храна, здравословно състояние и скорост на пиене. Това означава, че всеки човек метаболизира алкохола с различна скорост. Въпреки това този процес е забележително последователен, като повечето хора обработват една стандартна напитка (една бира, една чаша вино или 40 милилитра твърд алкохол) на час.
>>> Последиците от консумацията на алкохол при студентите са над 100 за периода на обучение
Фактори, които влияят върху преработката на алкохол
Времето, което е необходимо на тялото да преработи алкохола, зависи от много фактори. Някои от най-важните включват:
- Телесно тегло – Теглото има малко влияние върху скоростта, с която тялото преработва алкохола, но може значително да повлияе на концентрацията на алкохол в кръвта и нивото на интоксикация.
- Пол – Въпреки че някои експерти смятат, че мъжете преработват алкохола по-бързо от жените, други са на мнение, че представителите на силния пол като цяло имат по-ниска концентрация на алкохол в кръвта след отчитане на разликата в теглото.
- Възраст – Доказано е, че по-младите хора преработват алкохола по-бързо и по-ефективно от по-възрастните.
- Здравословно състояние – По-здравите хора обикновено преработват алкохола по-бързо. Това важи особено за здравословното състояние на черния дроб. Хората с чернодробни увреждания често изпитват големи затруднения при обработката на алкохола.
- Генетика – Известно е, че генетиката има огромно значение при обработката на алкохола. Например източноазиатските народи изпитват значително повече затруднения от хората от европеидната раса.
- Време от последното хранене – Колкото повече храна има в стомаха, толкова повече време отнема на тялото да абсорбира и преработи алкохола и толкова по-ниска е концентрацията в кръвта.
- С какво е смесен алкохола – Някои напитки забързват алкохолния метаболизъм, като например кофеинови и енергийни напитки, а други го забавят – вода или плодов сок.
- Медикаменти – Някои лекарства влияят на начина, по който тялото преработва алкохола, поради което е важно всеки да се консултира с лекар, преди да консумира спиртни напитки.
Тестове и период за отчитане на наличието на алкохол в тялото
Алкохолът се транспортира в тялото чрез кръвта, поради което има няколко теста за отчитане на наличието му в организма часове след консумация. Сред тях са:
- тест за урина – 12-48 часа;
- дихателен тест – 24 часа;
- тест за коса – 90 дни.
How Long Does Alcohol Stay In Your System?: https://www.addictioncenter.com/alcohol/how-long-is-alcohol-in-your-system/
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ХМИ SCRUB NP ДЕЗИНФЕКТАНТ 5 литра
ДРЕГЕР АЛКОТЕСТ 4000
Безплатна доставка за България!ПРЕПАРАТ ПОЧИСТВАНЕ НА СТЪКЛО 500 мл ETAMINE DU LYS
НовДРЕГЕР DINGO C- 08 РОЗОВ С МУНДЩУК
Безплатна доставка за България!FUN WINE КАБЕРНЕ КАФЕ ЕСПРЕСО 6% 250 мл
ПРЕПАРАТ ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА БАНИ И ФАЯНС 500 мл ETAMINE DU LYS
НовСТАТИЯТА е свързана към
- За свободното време
- Живот и Ум
- Препарати, съдържащи желязо
- Клонидин
- Бързото поруменяване на бузите след първата чаша - знак за сърдечен проблем
- Клинична патология на алкохолен хепатит
- Алкохолът оказва отрицателно въздействие върху лечението на безплодие
- МИТОВЕ И РЕАЛНОСТИ ЗА АЛКОХОЛИЗМА
- Последиците от консумацията на алкохол при студентите са над 100 за периода на обучение
- Вино срещу твърд алкохол – коя напитка е приемлива в бодибилдинга
- Ревността към любимия човек може да доведе до проблеми с алкохола
- От алкохола се пълнее
Коментари към Как и за колко време човешкият организъм преработва алкохола