Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло Защо някои хора не знаят какво е махмурлук, въпреки че пият алкохол

Защо някои хора не знаят какво е махмурлук, въпреки че пият алкохол

Защо някои хора не знаят какво е махмурлук, въпреки че пият алкохол - изображение

Преди да започнете да си мислите, че някои хора просто са благословени, защото не усещат мъчителните тегоби на махмурлука, може би първо трябва да се запознаете с причинителите на това състояние.
А ето и една опростена версия.

Чернодробните ви ензими разграждат алкохола, който приемате, до ацеталдехид – токсин, от който тялото ви трябва да се отърве възможно по-бързо. Ако ензимите в даден организъм са по-изобилни, то те ще бъдат и по-ефективни в разграждането и изчистването на тялото. Ако за вас махмурлукът е твърде тежко състояние, което преживяватe трудно, то значи организмът ви не е толкова ефективен в премахването на ацеталдехида. Колкото повече престоява в организма ви този токсин, толкова по-лошо е главоболието, толкова повече усещате сухота в устата си и гадене.

А отговорът на въпроса "Защо някои хора сякаш нямат махмурлук" е много прост – всичко се свежда до генетика. Те са способни да разграждат вторичните продукти генетично и метаболитно така, че алкохолът да не ги засяга по никакъв начин на следващия ден.

Това твърдение е подкрепено от едно популярно проучване от 2014 г. Изследователи, разполагащи с данни от 4000 души от Австралийския регистър на близнаците, установили, че генетичният фактор за по-леко усвояване на алкохола се среща при 45% от жените и 40% от мъжете.

Също така е възможно при жените, които трудно усвояват алкохола, махмурлукът да е особено силен, тъй като генетично те имат по-ниска толерантност към спиртните напитки. Изследователите обаче приемат този общоприет факт с известно съмнение. Според учените, провели изследването, генетичният фактор е в пъти по-важен, отколкото половата обусловеност.

Освен това, всеки има различна толерантност към симптомите. Може би ви се е случвало да изкарате един грип в продължение на седмица, докато ваш близък го преболедува само за денонощие. Това се отнася изцяло и за алкохола. Има хора, които могат да се събудят свежи след пиянска вечер и да функционират напълно нормално, докато други, страдащи от ужасно главоболие, да не могат да станат цял ден от леглото.

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ, АКО СТЕ ОТ ХОРАТА, КОИТО НЕ ИЗПИТВАТ МАХМУРЛУК

Не си мислете, че след като нямате махмурлук, то алкохолът не ви влияе толкова лошо. Той все още е токсин, който в прекомерни количества може да причини поражения. Чувствайте се облагодетелствани от съдбата, че не изпадате в ужасното и съсипващо състояние на махмурлука, но не си позволявайте това да ви бъде оправдание за честите препивания.

А ако сте от останалата част от простолюдието, които са длъжни да понасят страданията от алкохола, запомнете следното. Уверете се, че сте достатъчно хидратирани и сте хапнали обилно, преди да си сипете първото питие. Няма нищо по-лошо от това да пиете на празен стомах.

Колкото повече се ограничавате, толкова по-добре ще се чувствате на следващия ден. Все пак не е задължително да се напиете.

Опитвайте се да устоите на алкохолния глад, който в най-честите случаи зове за нещо мазно и вредно. Дори да хапнете някой дюнер или хамбургер, който за момент ще ви накара да се чувствате добре, твърде бързо състоянието ви ще се влоши, защото нивата на кръвната ви захар ще започнат да се вдигат и свалят рязко. Вместо това, изберете нещо свежо – плодов шейк, препечени филийки с авокадо, омлет и пр. Калият и електролитите във всяка от тези опции ще балансират кръвната ви захар и ще ви дадат нужната енергия за деня.

Редактор: Милена Минчева

Източник: wellandgood.com

Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаИсторияРецептиБотаникаЛеченияНовиниПсихологияСпортСнимкиХранене при...ВидеоХрани и ястияОрганизацииЗдравни проблемиИзследванияСоциални грижиЕ-тата в храните