Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя Как един мъж, който живееше извън закона, се превръща в обувки

Как един мъж, който живееше извън закона, се превръща в обувки

Как един мъж, който живееше извън закона, се превръща в обувки - изображение
Джордж Големият нос беше обесен. Но нещата не свършиха дотам.

Джордж Парот е бил човек с много имена. Джордж Уордън, Джордж Манус, Джордж Големият клюн са само част от тях. И докато животът извън закона през 19-ти век е бил все пак интересен, по-интересна е била смъртта на Джордж. Човекът с много имена прекарва вечността по доста различни начини – като саксия за цветя, пепелник, научен експеримент и чифт обувки.

Известен с огромен брой междущатски престъпления в края на 18-ти век, Джордж Големият нос предначертава съдбата си. През 1878 г. той и бандата му се укриват след неуспешен опит за обир на Union Pacific Railroad. Заместник-шерифът на окръга Робърт Уидърфийлд, заедно с детектив от Тихоокеанския железопътен съюз, преследва бегълците до скривалището им в района на планината Елк, щата Уайоминг.

Когато намират лагера на престъпниците, бандата инициира престрелка, в която служителите на реда биват избити и погребани. Джордж Парот живее като свободен човек в продължение на години, преди да влезе в затвора. Когато най-накрая правосъдието го застига, Парот прави опит за бягство минути преди екзекуцията си, в резултат на което е обесен от разгневената тълпа на телефонен стълб.

Но благодарение на един мъж, който е бил в горепосочената тълпа, историята на Парот продължава да живее и след смъртта му. Когато никой не се появява за трупа му, Джон Озбърн изпраща мозъкът на Парот до свой приятел, който провежда медицински изследвания на хора, които са криминално проявени.

Джон Озбърн Джон Озбърн

Озборн дава основната част от черепа на Парот на Лилиян Хийт – неговия 15-годишен асистент. На Хийт предстои да се превърне в първата жена лекар в Уайоминг. Според данните тя е използвала черепа като пепелник, саксия за цветя и понякога е подпирала вратата с него.

Освен че създава посмъртна маска на беглеца (откъдето идва и прякорът му Големият нос), Джон Озбърн поръчва да му бъдат изработени чифт обувки с материал от кожата на Парот. Когато става губернатор през 1893 г., Озбърн заема позицията на губернатор на щата, обут в обувки от човешка кожа.

Днес останките от черепа на Парот, маската и ужасяващите обувки могат да бъдат намерени в щатския музей.

По статията работи: Наталия Тотева

Източници: allthatsinteresting.com, wikimedia.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлНовиниСоциални грижиПсихологияЛюбопитноАнкетиИстория