Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Как да помогнем на приятел, изпаднал в депресия?

Как да помогнем на приятел, изпаднал в депресия?

Как да помогнем на приятел, изпаднал в депресия? - изображение

Вероятността да имате приятел, който страда от биполярно разстройство и често изпада в депресия с варираща сила, е голяма.


Заедно сте на разходка, по магазините, в дискотеката, но изживявате напълно различни неща.
Вижте как можете да подкрепите вашия приятел и как можете да го накарате да се чувства по-добре или дори да го извадите от депресивното състояние. В крайна сметка, нали за това са приятелите?


1. Запомнете, че депресираният човек е все същия стар приятел


Вероятно понякога си мислите, че депресията напълно заличава личността на някога веселия и щастлив ваш приятел, но това не е така.


Трябва да запомните, че виновникът за сегашното му поведение е болестта.


Отдолу той все още обича да хапва пържени картофки с вас и все още мрази „Игра на тронове” /примерно/.
Вероятно той се държи все едно за него вече нищо няма значение – сигурно и ви го повтаря. Но именно вие сте човекът, който може да го изкара от мъглата и безпътието.


 

Занесете му от любимата храна – например един голям шоколад – пошегувайте се с някого, когото и двамата не харесвате или направете нещо наистина глупаво /като тяхно картонено копие, което да разкъсат и после да поскачат отгоре му/. Всичко това може много да помогне.


2. Изпратете им картичка или им напишете писмо, с което да заявите, че винаги ще сте до тях


Какво ще кажете за картичка със сладко котенце /или друго животинче, което ги умилява/? На обратната страна напишете „Можеш да ми звъниш по всяко време. Дори в 3 през нощта, за да заровим трупа на бившето ти гадже.”


Вероятно никога няма да ви се обадят поради тази причина, но мисълта, че има някой, когото го е грижа за тях, ще им вдъхва самоувереност, че могат да се справят с всичко. Защото имат вашата подкрепа.


3. Бъдете забавни


Колкото по-глупаво се държите, толкова по-добре. Ако не сте големи шегаджии, изгледайте някой наистина смешен филм /ама наистина, например „От глупав, по-глупав”/.
Може и да не се засмеят, но със сигурност ще се почувстват малко по-добре, защото вие ще сте с тях.


4. Попитайте ги дали имат нужда от прегръдка


Или пък рамо, на което да поплачат. Прегръдката е нещо много важно – тя стопля душата, а физическият контакт понякога е по-красноречив от всякакви думи.


5. Просто постойте с тях


Състоянието на вашия приятел може да не му позволява да говори – тогава не ги насилвайте.


Просто седнете до тях, погледайте телевизия или някой филм. Или пък отидете в парка и съзерцавайте природата в мълчание.


Важното е, че сте заедно.


6. Изслушайте ги, когато имат нужда да поговорят с вас


Щом са успели най-сетне да съберат мъката си в няколко изречения – изслушайте ги и не ги порицавайте. Колкото и глупава да ви се струва причината за тяхното състояние, помнете, че наистина не знаете какво разкъсва тези хора отвътре и колко им е трудно.


Не е нужно да им давате съвети и наставления. Понякога помага и едно простичко „всичко ще се оправи”.


7. Не оспорвайте избраното от тях лечение


Не всеки ще предпочете да взема медикаменти, за да се справи със състоянието си, но това е личен избор, не ваш.


Те сами трябва да решат, че имат нужда от лекарска помощ. Но истината е, че депресиите идват и си отиват ненадейно. С или без причина. Понякога помагат странни неща като четене на езотерична литература, философски притчи или книги като „Тайната”. Ако наистина им помагат – оставете ги да се занимават с тях, не ги убеждавайте колко са странни или откачени /разбира се, ако решат да станат членове на „Свидетелите на Йехова”, тогава е добре да вземете някакви мерки/.


8. Настоявайте да излизате навън


Може и да не искат, може и да ви игнорират, но помнете, че те са болни, а какво по-хубаво лекарство от чистия въздух и добрите приятели? Не ги водете на дискотека – вероятно ще им дойде в повече, или дори нещата ще се влошат. Разходете се в парка, карайте колело, играйте федербал. Вашият приятел поне за малко ще забрави за проблемите си и колко нерешими са те.


9. Просто бъдете мили


Не покровителствени или странни, просто мили. Всъщност бъдете себе си. Да се правите на клоун може да не е най-доброто решение.


Важно е да се държите нормално при ненормални обстоятелства. Това е знак, че нещата не са толкова зле и всичко може да бъде поправено!

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлХранене при...ЛюбопитноСоциални грижиЛеченияСнимкиАлт. медицинаСпортВидеоТестовеАнкетиЗдравни проблемиИзследванияБотаника