Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Как да останем млади? Тайната разкрита

Как да останем млади? Тайната разкрита

Как да останем млади? Тайната разкрита - изображение

Макар и всички да сме наясно, че не съществува подобно нещо като извор на младостта, науката напредва достатъчно, за да открива все повече нови начини за забавяне на стареенето. А една от най-важните аминокиселини, за които вече е доказано, че има ползотворно влияние върху организма, е глицеринът.

Глицеринът е важен, естествен компонент на колагена. Представлява протеин, който формира части от някои съединителни тъкани в тялото като сухожилия, хрущяли, кожа, кръвоносни съдове и др.


Колкото и да ви е познато наименованието, със сигурност не сте изцяло запознати с всички положителни ефекти на това вълшебно съединение върху организма ви. От лечение на метаболитни нарушения и подобряване на съня до защита на черния дроб от въздействието на алкохола.

И ако това не ви е достатъчно, скорошно проучване показа, че тази аминокиселина може дори да забави стареенето. Професор Джун-Ичи Хаячи и неговият екип от университета в Цукуба (Япония) публикуват своите добре аргументирани изследвания в Nature Scientific Reports. Научният проект на азиатците показва, че с глицерина може да се обърне посоката на стареене.

КАК ТОЧНО РАБОТИ ГЛИЦЕРИНЪТ

В миналото учените предимно подкрепяха митохондриалната теория. Тя защитава идеята, че стареенето е резултат от натрупване на мутации в митохондриалната ДНК. Според тази хипотеза, наслагването на тези мутации води до по-кратка продължителност на живота и свързаните със стареенето характеристики като загуба на тегло, коса, както и най-ужасяващата болест за възрастните - остеопорозата.

Професор Хаячи и неговият екип подложили тази хипотеза под съмнение, затова решили да я тестват. Сравнявайки клетките на млади деца с тези на по-възрастни хора, учените не открили почти никакви разлики в увреждането на ДНК-то и в двете групи. Този извод изцяло поставя под въпрос митохондриалната теория на стареенето.

Продължавайки със своите опити, изследователите стигнали до извода, че процесът на стареене не засяга ДНК последователността. Откриват още и двата гена, които регулират производството на глицерин в митохондриите. Именно в тях се крие и ключът към вечната младост.

За да тества откритието си, екипът на Хаячи променя функциите на тези гени. Резултатите са повече от впечатляващи. Увеличавайки глицерина в продължение на 10 дни на 97-годишна фибробластна клетъчна линия, вредите от възрастта започват да се възстановяват. Резултатите показват, че лечението с глицерин може да промени признаците на стареене и да помогне на по-възрастните хора да живеят по-дълго.

ГЛИЦЕРИНЪТ В ХРАНИТЕЛНИЯ РЕЖИМ

Глицеринът е важен, естествен компонент на колагена. Представлява протеин, който формира части от някои съединителни тъкани в тялото като сухожилия, хрущяли, кожа, кръвоносни съдове и др. Тези области са склонни да се подлагат на постоянен физически стрес. Затова и приемането на повече храни и добавки, съдържащи глицерин, запазват колагена в организма ви в оптимална форма, а това е най-сигурният знак за здравословно и бавно остаряване.

Въпреки това обаче в днешно време диетите на хората масово не включват храни, богати на колаген. Почти всички мъже и (особено) жени биха предпочели пилешки гърди и телешки пържоли, а не воденички, шкембе и черва, които са изключително богати на глицерин. За да се балансира приема на аминокиселината, учените препоръчват да се консумира повече от този тип неприятни за много хора храни, защото точно те забавят процеса на стареенето и помагат на тъканите да се възстановят по-лесно.
И докато още никой не е открил извора на младостта, винаги може да се възползвате от малко подмладяване с щипка глицерин в диетата си.

Редактор: Милена Минчева

Източник: goodnet.org

Снимки: freepik.com

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноНовиниСоциални грижиСпортИсторияБотаникаПатологияФизиологияАлт. медицинаЛеченияЕ-тата в храните