Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Хората не достигат зрелостта си на 18 години

Хората не достигат зрелостта си на 18 години

Хората не достигат зрелостта си на 18 години - изображение

Казвано ли ви е някога, че сте "твърде големи за това", а вие сте в младите си юношески години. Е, вече имате основателна причина да отричате, че сте възрастни, и да правите каквото си поискате. Според скорошно проучване, хората не достигат зрелостта си на 18 години.

Съгласно закона, човек достига своята зрялост с навършването на 18-тата си година. Но учени, изследващи мозъка и нервната система, казват, че моментът на съзряване е различен при всеки човек. 18-годишните все още търпят големи умствени промени, които афектират поведението им и създават предпоставки за развитие на психични разстройства.

Професор Питър Джоунс от Университета Кеймбридж (Cambridge University) споделя следното:

"Това, което се опитваме да кажем, е, че самата дефиниция, поставяща границата между юношество и зрялост, изглежда все по-абсурдна. Процесът представлява по-скоро преход, минаващ през много нюанси, който продължава повече от три десетилетия."

Като обяснение за наличието на подобна рязка граница между младеж и възрастен професорът сподели следното:

"Предполагам, че институции като образователната система, здравната система и законодателната система улесняват работата си с узаконяване на подобни дефиниции."

Щом станеш на 18 можеш да гласуваш, да си купуваш алкохол, да теглиш кредит и да бъдеш съден, ако прекрачиш закона. Въпреки това проф. Джоунс вярва, че криминалните съдии разпознават и осъзнават имат предвид разликата между 19-годишен обвиняем и закален престъпник на почти 40 години.

Според учения, системата, узаконяваща дефиницията за зрялост, се приспособява към гражданския модел на мислене. Оказва се, че хората не възприемат идеята, че човек е като пеперуда, израстваща бавно и мълчаливо. Съобразено с по-голямата част на населението, хората смята, че след завършването на училище, човек е готов сам да поеме по трънения път на възрастен индивид.

Проф. Джоунс споделя, че "самите понятия детство и зрялост са необосновани. Всеки човек си има свой път и своя траектория". За някои обстоятелствата са такива, че им се налага да порастват твърде бързо, докато за други – не се налага да се сблъскват с трудности почти цял живот. При вторите зрялото мислене винаги закъснява. При такава разлика как изобщо е възможно да възприемаме и да съдим хората само и единствено според възрастта им?

Редактор: Милена Минчева

Източник: bbc.com

Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноНовиниСнимкиСпортСоциални грижиИсторияБотаника