Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Как да живеете със страст

Как да живеете със страст

Как да живеете със страст - изображение

"Ако не оставяте нещо след себе си, ще се носите по течението."

Кийт Ейбрахам

В една своя книга Кийт Ейбрахам отбелязва, че хората живеят на три равнища.

Оцеляване – Когато те просто преживяват; пускат се по течението на живота, без да го изживяват на пълни обороти и да изпитат от всичките му позитиви и негативи.

Успех – Това е един по-напреднал етап, в който хората постигат успехи, но не разкриват пълния си потенциал, нито се впускат в по-сериозни предизвикателства и приключения.

Значимост – Това е финалното равнище, което Ейбрахам поставя на най-високо място. Според него това ниво се достига от хората, едва когато са достигнали до истинската страст на собствения си живот, правейки нещата, които обичат. Тези хора често получават признание от близки, приятели и колеги. За да се изкачат по тристепенната стълбичка обаче, те са преминали през много неща в живота си.

Все пак никой не се ражда научен. А смисълът на живота… той е неоткриваем. Как обаче да достигнете до равнището на значимост, как да откриете своята страст и да детерминирате цел в живота си? Как да намерите значимия смисъл в собствения си живот? Разберете с нас.

Често чуваме, че язвата се получава не от това, което ядем, а от онова, което ни разяжда. Ако сте потънали в монотонността на живота, може дори да не усетите как той ви поглъща и малко по малко ви убива. Но дори да се чувствате удовлетворени с начина на живот, който водите, нищо не пречи да си сверите часовника и да проверите как наистина се справяте.

Ето и един въпросник, на който трябва да отговорите само с ДА или НЕ. Всеки положителен отговор ви носи 1 точка. А в края на статията може да видите системата за оценка.

Въпросник

В същата книга, за която споменахме по-рано, Ейбрахам представя и една лесна визуална формула за успех.

формула за успех

"Вашата Визия, разделена на Стратегията и след това умножена по Позитивна представа за себе си, е равно на Истински личен успех." – разяснява Ейбрахам. Ключово в уравнението се оказва позитивната представа за себе си. "Ако си мислите, че не сте достатъчно добри, значи наистина не сте." – категорично пише авторът.

За да проработи тази формула, трябва преди всичко да започнете да си поставяте цели. Да разберете какво наистина за вас ще бъде личен успех. А преди всичко – да откриете какво е нещото, което ви кара да се чувствате живи и щастливи.

Целите ви могат да бъдат от всякакво естество. Не се поддавайте на масовата представа за успех – висока позиция в доказана фирма, много висока заплата или собствен бизнес. Това са страхотни цели, но те са само една малка бримка от огромната канава от преживявания, които животът ви предлага. Бъдещата ви цел може да се изразява с хармонично семейство, здравословен начин на живот и фитнес, създаване на общност, личностно израстване, кариера и пр.

Цитат на Ейбрахам

За да изясните сферата, в която искате да се развивате, трябва наистина да търсите отговора вътре в себе си, без да се съобразявате с очакванията, които има семейството ви към вас, нито пък хората, които няма да са доволни от тази ваша градация. Това решение се взима само и единствено от вас. Ако търсите своето призвание, отговорете си на следващите няколко въпроса. Дори да не можете сега, помислете, отделете достатъчно време, за да си дадете правилния отговор.

  • С какво ще се занимавам през следващите 10 години?
  • Какво искам да правя през следващите 10 години?
  • Какво искам да постигна през следващите 10 години?
  • Какъв човек трябва да стана през следващите 10 години?
  • Къде искам да пътувам през следващите 10 години?
  • Какво ще бъде финансовото ми състояние през следващите 10 години?

Целите ви могат да бъдат както в дългосрочен, така и в краткосрочен план. Затова може да повторите същото упражнение, замествайки десетте години с пет, после с две и накрая с 12 месеца. Отговорите ви значително ще се променят.

Уточнявайки целите и ориентирайки се във времето, в което искате да ги постигнете, трябва да си направите и подробен план. Колкото и далечно да ви се струва, разполагате ли със записаните стъпки към покоряването на върха, ще ви бъде много по-лесно и няма да губите мотивация с времето. Планът, разбира се, трябва да е гъвкав и да се променя според нещата, които ви спохождат. Но колкото и заобиколни пътища да поема, крайната мишена не бива да губи значимостта си, още по-малко да се променя.

За да прецизирате целта си, трябва да си отговорите още и на въпросите защо искате точно това; какви са вероятните спънки; как ще се чувствате, постигайки този успех.

Как да се придържате към този план?

Най-важно от всичко е да бъдете изключително фокусирани върху важните неща. Не оставяйте дребнотемието да ви завладее. За да ви бъде по-лесно може да си направите табло с набелязаните цели, което да поставите на видно място в дома си. Споделете какво предприемате с роднини и близки. Хубаво е да има някой, който от време на време да ви припомня накъде сте тръгнали, но и да ви подкрепя по пътя.
Отмятайте всяка стъпка, която сте направили, независимо колко малка и незначителна ви се струва. Виждайки как растат малките постижения, ще започнете да предчувствате наближаващите успехи.

Желаем ви късмет!

Система за оценяване

Автор: Милена Минчева

Източник: Ейбрахам, К. Живей със страст. София, Август, 2017

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСоциални грижиСнимкиЛюбопитноНовиниРецептиЗдравни съвети