Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Как да вършим повече работа

Как да вършим повече работа

Как да вършим повече работа - изображение

На всеки се случва излишно да губи време, да се занимава с неприятни задължения, да отлага работата си до последната минута, ако дори изобщо успее да я свърши. Какво може да стане обаче, ако обединим нещата, които обичаме да правим, с нещата, които трябва да правим? Изследователи препоръчват съчетаването на полезното с приятното, тъй като това се оказва една елегантна стратегия за постигане на цели. 

Методът

Този метод, известен като ''изкусително задължение'', позволява комбинирането на две различни, но взаимно допълващи се дейности. Накратко се изразява с едновременното действие на нещо, което харесвате, с друго, което не Ви се нрави, но пък трябва да бъде свършено. Например може да наваксвате с работата от телефона, докато сте на педикюр, да прочитате нещо, докато сте на тренажора, както и да се информирате от новините по телевизията, докато чистите.

Експериментът

Отношението към фитнеса често е като към задължение. Затова Катрин Милкман (от Университета в Пенсилвания) го използва като част от експеримента, с който тества успеваемостта на метода „изкусително задължение“. Опитът е извършен от трениращи студенти, които по време на упражненията си слушат аудио версия на книгата "Игрите на глада". Едната група, която е имала достъп единствено до книгата по време на фитнеса, е постигнала 51% по-продуктивна тренировка, отколкото друга група, която е могла да пуска записа, по свое желание. Въпреки че ефектът от експеримента намалява с времето, след края му 61% от участниците са склонни да платят за достъп до завладяващия аудио запис, когато са във фитнес. Методът при тях е проработил достатъчно добре, за да продължат да го практикуват. Изводите сочат, че успеваемостта му е предимно при заети хора, които търсят начини за по-лесно справяне с ежедневните си задачи. Най-важният трик, според Милкман, е да се обединят двете най-добре съчетаващи се дейности, за да вървят с лекота. Невъзможно би било едновременно да се гледат новини и да се чете, но да се слуша запис на книга, докато се готви е една приятна алтернатива. А когато човек съумява да се справи добре с неприятните задачи, вероятността да ги загърби е много по-малка.

фитнес

Мотивация

Да направите методът "изкусително задължение" част от ежедневните си ритуали крие малки рискове. Обикновено, съчетавайки неприятните битовизми с нещо, което обичаме, може да се получи прехвърляне на емоции, а в частност - негативни. Това би довело до отбягване и на двете дейности. За повече мотивация в такъв случай може да се добави допълнителна графа "какво искам" до тази "какво трябва". И ето, че се стига до момента, в който отговарянето на досадни имейли се оказва чудесно време за голяма купа сладолед. 

Поради забързания свят, в който живеем, изследванията, посветени на справянето с ежедневието продължават. А дали ще се стигне до иновативен и общовалиден метод, който да подпомогне всички ни, можем само да се надяваме.

 

Редактор: Милена Минчева

Източник: bbc.com

Снимки: bbc.com; arianesherine.blogspot.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиПсихологияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиНовиниТестовеСнимкиОрганизацииФизиологияАнкетиАлт. медицинаНормативни актовеИсторияЛечения