Какво се случва с тялото ни, след като хапнем парченце шоколад?
Ацтеките наричат шоколада храната на боговете, а някога в Европа какаото се е продавало като лек за различни заболявания. Днес шоколадът вероятно е любимата храна на голяма част от хората по света. Въпреки че много здравни асоциации го заклеймяват като нездравословен, шоколадът /в умерени количества и с високо съдържание на какао/ всъщност влияе ползотворно върху цялото тяло и имунната ни система.
Вижте какви са положителните последствия за нашето тяло, след изяждането на парченце черен шоколад.
След 10 минути
Подобрява настроението ни и ни ободрява. Тритофанът, който се съдържа в шоколада, стимулира производството на серотонин.
Подобрява кръвоснабдяването на мозъка и разширява кръвоносните съдове. Точно от това се нуждаем преди умствена дейност.
Вазодилаторните му способности намаляват кръвното налягане.
Защитава зъбите ни. Какаовото масло покрива зъбите със защитен филм, което възпрепятства натрупването на бактерии.
След няколкодневна консумация
Предотвратява развитието на диабет. Флавоноидите, които се съдържат в какаото повишават нивото на азотния оксид в кръвта ни, който намалява при диабет.
Намалява тревогата. Какаото намалява нивата на хормона на стреса – кортизол.
Притъпява желанието ни за сладко и е идеалния заместител на нездравословните сладки изкушения.
Редовна употреба
Полезен е за сърцето. Намалява риска от сърдечносъдови заболявания.
Благодарение на свойствата на флавоноидите и антиоксидантите почиства кръвоносните съдове.
Повишава интелигентността
Флавоноидите и магнезият оказват положителен ефект върху паметта, поради което консумацията на черен шоколад се препоръчва на възрастните хора.
Благодарение на антиоксидантите, които неутрализират свободните радикали, забавя процеса на стареене.
Прави децата щастливи. Според едно изследване майките, които са похапвали черен шоколад по време на бременността, имат деца, които се усмихват по-често и са по-смели.
И накрая запомнете следното:
Избирайте шоколад с високо съдържание на какао – 70% или повече.
Хапвайте по 2-3 парченца на ден – шоколадът все пак съдържа захар и мазнини и прекаляването с него може да доведе до затлъстяване.
Шоколадът не се препоръчва на хора, предразположени към образуването на камъни в бъбреците.
Снимки: theodysseyonline.com; herbsnatura.com
Източник: brightside.me
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ФАРМОНА СУИТ СИКРЕТ ДУШ - ОЛИО ЗА ТЯЛО С АРОМАТ НА ШОКОЛАД 300 мл
ХРИСТИНА КРЕМ ЗА РЪЦЕ И КРАКА ШОКОЛАД 250 мл
ФАРМОНА СУИТ СИКРЕТ МАСЛЕНО - ЗАХАРЕН ПИЛИНГ ЗА ТЯЛО С АРОМАТ НА ШОКОЛАД 200 мл
МЛЕКОВИТА ПРОТЕИНОВ ШЕЙК ШОКОЛАД 350 г
ФАРМОНА СУИТ СИКРЕТ КРЕМ ЗА ТЯЛО С АРОМАТ НА ШОКОЛАД 200 мл
МАСКА ЗА ЛИЦЕ С ШОКОЛАД 20 г 7TH HEAVEN
СТАТИЯТА е свързана към
- За свободното време
- Любопитно и забавно
- Трипластов десерт с шоколад, кокос и орехи
- Шоколадови палачинки
- Вредната храна оказва значителен ефект върху здравето и поведението ни
- Орехово брауни с кафе и шоколад
- Шоколадово смути с фъстъчено масло и бадемово мляко
- Шоколадови дизайнерски обувки
- Лесен и вкусен домашен шоколад
- Брауни със сушени сини сливи и ром
- Шоколадови бисквити с глазура и сушени вишни
- Медена питка с шоколад
Коментари към Какво се случва с тялото ни, след като хапнем парченце шоколад?