Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Какво се случва, когато случайно счупите скулптура в музей?

Какво се случва, когато случайно счупите скулптура в музей?

Какво се случва, когато случайно счупите скулптура в музей? - изображение

Докато обикаляме из музеи, където всеки се движи наоколо, често си задаваме тези два въпроса:

1. Колко струват експонатите?

2. Какво ще стане, ако случайно счупя един?

Ако сте любители на изкуството, тази мисъл трябва да е преминала през ума ви най-малко хиляда пъти. От своя страна, ако сте се страхували твърде много, за да попитате, сега можете да намерите отговора си тук. Пригответе се за наказанието!

Нека разгледаме ситуация номер 2. Дори само мисълта за това кара сърцето ви да бие по-бързо, нали? Най-разумното решение е, обикаляйки музея, да обръщате внимание на околната среда и да не стоите твърде близо до експонатите.

Но какво ще стане, ако имате дете?

Да мислиш за всичко това може да звучи налудничаво. Но нека не забравяме всички възможности и да помислим какво можем да сторим в тази хипотетична ситуация.

Исак Каплан, историк на изкуството, разглежда историята на няколко души, които са се сблъскали с такава ситуация, в своя последен труд.

Нека да зададем въпроса така: Какво се случва, ако счупим някоя скулптура?!

Една жертва на селфи културата

Това, което се случва, е, че извършвате обществено полезен труд и плащате наказанието си, като работите в сувенирната част на музея в продължение на 20 години.

Не, това е просто шега. Да кажем, че е било инцидент, най-лошото, което може да се случи, е, че вероятно няма да можете да отидете отново в този музей, защото се срамувате и хората ще се подиграват с вас до смърт.

Въпреки че има важна разлика между случайното блъскане на произведение на изкуството и това да сте маниак, който го атакува с чук в ръка, няма да имате много проблеми. Тъй като музеите са предимно организации с нестопанска цел, по-голямата част от произведенията в тях са осигурени от любители на изкуството или други организации чрез безвъзмездни средства.

Още една жертва на селфи културата

Освен това, според Колин Куин, директор на AXA Art Americas Corporation, посетителите нанасят само 10% от щетите в музеите. Така че това е доста ниска ставка и не е нищо в сравнение с други възможности.

И още една жертва...

Задниците (пардон!) на посетителите представляват огромна заплаха за историята на света на изкуството по простата причина, че тя не е точно предотвратена. Поставянето на всички произведения на изкуството зад стъкло прави музейното изживяване доста изкуствено и скучно. Ето защо те поемат риска от щети.

Така че, ако счупите нещо, бъдете спокойни и просто съобщете на някой от персонала. От музея ще вземат вашата ID информация, но просто за протокола.

Можем да обобщим, че не е нужно да бягате. Нищо няма да се случи, така или иначе. Ако избягате обаче, музеят ще ви намери. Не забравяйте, че вашите намерения са това, което има значение.

Независимо от това, отхвърлете идеята да си правите селфи в скута на скулптурата. Дори да няма последствия, историята няма да се поколебае да нарече постъпката ви тъпа.

Източник: onedio.co

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлРецептиСнимкиЛюбопитноИстория