Начало Лайфстайл За свободното време Туризъм и отдих Музей на Казанова показва на посетителите другото лице на великия любовник

Музей на Казанова показва на посетителите другото лице на великия любовник

Музей на Казанова показва на посетителите другото лице на великия любовник - изображение

"Моите пороци не смущаваха друг, освен мен ,с изключение на случаите, когато съблазнявах. Но това не е главната ми характерна черта, защото никога не съблазнявах, без самият аз да бъда съблазнен" - един от вечните цитати на великия любовник Джакомо Казанова. Двеста й двадесет години след кончината на съблазнителя в родния му град Венеция отваря музей, посветен на неговия живот.

музей на Казанова

Посетителите ще могат да разберат не само за сексуалните му завоевания, които наброяват около 200 любовници (ако се вярва на твърденията на Казанова), а и за срещите му с някои от най-известните личности от неговото време - от Моцарт и Волтер до Бенджамин Франклин и Мадам дьо Помпадур, любовница на крал Луи XV от Франция.

музей на Казанова

И не само. Казанова е представен като пътешественик и писател. Да, точно така. "Страничните" занимания на великия прелъстител със сигурност ще ви изненадат. Кой би си помислил, че той е имал интереси в областта на алхимията, философията, имал е принос в дипломацията, както и в шпионирането? И това съвсем не е всичко. Бил е математик, написал е 42 книги, сред които история за Полша и вероятно първия научнофантастичен европейски роман. Освен това разбивачът на женски сърца е бил лингвист, поет и цигулар. Уау!

В шестте стаи, разположени в музея, туристите ще могат да видят и спалня, в която чрез специална инсталация със сенки се създава илюзията, че Казанова съблазнява дамите пред очите на посетителите.

музей на Казанова

Джакомо Казанова е роден във Венеция през 1725 г. Постъпва в семинария, но е изгонен заради неприличното си поведение. Той тръгва на път и обикаля цяла Европа. Посетителите в музея ще разберат повече подробности за срещите на Казанова с двама папи, с философа Жан-Жак Русо и руската императрица Екатерина Велика. Последните си години съблазнителят прекарва като библиотекар в замък в Бохемия, днешна Чехия.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: triblive.com; telegraph.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноРецептиСнимкиИстория