Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Интерактивен музей за дигитално изкуство отваря в Токио

Интерактивен музей за дигитално изкуство отваря в Токио

Интерактивен музей за дигитално изкуство отваря в Токио - изображение

Нов музей на изкуството отваря врати в Токио и посетителите са поканени да докоснат изкуството. Създателите твърдят, че това е най-големия музей в света, посветен на дигиталното, интерактивно изкуство.

Музеят в предградието Одайба съчетава наука, изкуство, технология, дизайн и картини на естествения свят, благодарение на симулации, генерирани от 520 компютъра и 470 високотехнологични прожектора. С площ над 107 000 кв. м, музеят разполага с 50 интерактивни дисплея, които се сливат в над пет различни зони. "Безграничното" име на изложбата окуражава премахването на бариерите – тези между едно произведение на изкуството и друго, между изкуството и неговите посетители, между хората.

Музей на дигиталното изкуство в Токио
На излизане от парка идва ред на изложбата "Гора от лампи"

"Ако един художник е способен да постави своите мисли и чувства директно в преживяванията на хората, произведенията също могат да се движат свободно, да формират връзки с хората, да имат концепцията за време на човешкото тяло", коментира Тошиюки Иноко. "Творбите могат да надхвърлят граници, да въздействат и понякога да се смесват помежду си. По този начин всичи граници между артиста, хората и произведенията на изкуството се разтварят."

В музея има пет свързани зони. "Безграничен свят" – първата зона – представлява интерактивен дигитален пейзаж, където посетителите са насърчени да създадат свой собствен път. Хората преминават през дигитални водопади, "докосват" луминисцентни птици и се разхожат през компютърно проектирани гори и полета.

"Времето тук постоянно се променя – сезоните и горите от светя винаги са различни", обяснява Иноко. "Настоящето съществува, но вие никога няма да може да го видите по същия начин отново."

Музей на дигиталното изкуство в Токио

Втората зона е "Атлетична гора", като нейното предназначение е да тренира мозъчните способности за ориентиране в пространството и да накара хората да се движат. Срещат се посетители, които се катерят по мигащи стълбове, скачат на батут през симулация от галактики и балансират върху подвижни дъски, които висят сред шоу от колоритни светлини.

"Паркът на бъдещето" е предназначен за деца, които взаимодействат с изкуството чрез различни игри и дейности, като например аквариум, изобилстващ от дигитални риби, проектирани от самите деца, и музикална стена, която произвежда звуци при допир. Активностите целят да подтикнат въображението и да научат децата на някои научни схващания.

Музей на дигиталното изкуство в Токио

Гостите на музея "плуват" в море от цветни лампи, като светлината се разпространява от една лампа към следващата при докосване. Последното преживяване е успокояващо и включва чаша чай зелен чай, докато технологията за увеличаване на реалността кара цифровите цветя да разцъфват в чашите. "Ние се потапяме и разкриваме себе си в този обединен свят."

Чаша чай в дигиталния музей в Токио

В момента цената за вход в музея е 2 400 японски йени (или над 21 хиляди долара) за възрастен. Ако ви се струва скъпо, това е заради разходите по създаване на изкуството.

Редактор: Наталия Тотева

Източник: smithsonianmag.com

Снимки: smithsonianmag.com, conexaoboasnoticias.com, spoon-tamago.com, creativeanchor.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниСнимкиРецептиЛюбопитноИсторияПсихологияЗдравни съветиСоциални грижиОбразованиеАлт. медицинаИнтервюта