Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз Какво наистина искат хората без деца и защо съзнателно отказват да станат родители

Какво наистина искат хората без деца и защо съзнателно отказват да станат родители

Какво наистина искат хората без деца и защо съзнателно отказват да станат родители - изображение

Хората, които са без деца вземат съзнателното решение да не стават родители. Но обществото обикновено не е ок с подобен тип хора. Още по трудно този начин на мислене се възприема от хора, които отчаяно искат да имат бебе, но имат репродуктивно проблеми. Липсата на разбиране може да накара хората без деца да почувстват необходимостта от агресивно защитаване на собствената си гледна точка, но за съжаление подобно поведение завършва само с уронване на образа им и прави митовете за тях още по-абсурдни.

Представяме ви най-популярните митове за хора, които са решили да нямат деца.

Мит 1: Те мразят децата

те мразят децата

В действителност това не е така. Те или ги харесват или просто за безразлични към тях. Много от тях дори работят като учители, детски психолози и пишат детски книжки. Разбира се, има и такива с по-радикални възгледи, но през повечето време те не са против малките, а са против родителите, които позволяват на наследниците си своеволия.

Мит 2: Те се опитват да наложат своето мнение на другите и имат своя общност

Те имат своя общност

Това не е вярно. Жените, които избират да нямат деца не се опитват да привлекат свои последователи. Да, те се събират, но обсъждат общи теми като грижи за домашни любимци, козметика, пътуване, природа и т.н. Те не правят плакати, които да подкрепят абортите например. Разбира се, има някои активисти, които са радикални, но броят им е незначителен. Много от тях дори не говорят за позицията си със своите приятели и роднини. Те просто живеят по начина, по който смятат, че е правилен.

Мит 3: Те са безплодни или психично болни

те са безплодни или психично болни

Репродуктивната функция на тялото не е единственото нещо, което трябва да определя живота на съвременния човек. Хората без деца смятат, че решението дали да имат или не бебе е личен избор, който всеки човек прави за себе си. И причините могат да бъдат напълно различни.

Някои хора искат да живеят за себе си и вярват, че едно дете ще ограничи свободата им. Други са на мнение, че отглеждането е скъпо и пътуването до някой континент е по-добра инвестиция. Трети пък не са сигурни, че ще бъдат добри родители и искат да направят нещо друго с живота си. Личните избори, които човек не трябва да бъдат критикувани просто защото са различни от мнозинството.

Мит 4: Те са самотни и не могат да си намерят партньор

Повечето от хората без деца са популярни сред противоположния пол, имат романтични взаимоотношения и се женят. Освен това в такива семейства никой от съпрузите не планира да има деца и двамата са щастливи.

Мит 5: Те имат безсмислен живот

Те имат безсмислен живот

Философията не може да даде ясен отговор на въпроса за смисъла на живота. Така че, ако човек мисли, че целта му в живота не е да ражда и да отглежда деца, а например да помага на другите, тогава животът им не може да се счита за безсмислен. Всеки трябва да има право да решава - някои искат да имат семейство, други искат да са успешни на работа или да бъдат от полза за другите.

Мит 6: Остарели разбирания, свързани с двата пола

мъж може без деца, но жена не

Докато мъжете могат да изберат да преследват кариерата си или да посветят живота си на академични или политически цели, жените, които нямат деца, не се смятат за успешни в съвременното общество. Но раждането не е отговорност, която природата дава на жените - това е само една възможност и всяка жена има право да избира.

Мит 7: В миналото е било различно

хора в миналото

 

Да, това движение е съвсем ново, тъй като е започнало през 20-ти век. Но е грешно да вярваме, че в миналото хората са били изключително нетърпеливи да имат деца. Повечето мъже и жени просто са нямали избор, тъй като нямаше контрол над раждаемостта и имаше много строги религиозни и социални правила. Това, което наистина искаха хората, нямаше значение.

Често срещаните случаи на детски убийства веднага след раждането, съмнителни начини за прекратяване на бременността са признаци, че жените от миналото няма да имат деца, ако са имали право на избор.

Мит 8: Без деца завинаги

без деца завинаги

Хората могат да се променят, защото има много външни фактори, които могат да окажат въздействие. Разбира се, някои от тях вземат решение веднъж завинаги, но не всеки се придържа към това решение. Хората на средна възраст имат различни интереси през целия си живот и различни политически и религиозни възгледи, така че те имат право да преосмислят своите нагласи.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

Снимки: huffingtonpost.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСоциални грижиНовиниОрганизацииЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиТестовеИнтервютаВидеоРецептиИсторияСпециалистиХранене при...СпортАлт. медицинаАнкетиОбразованиеЗаведенияНормативни актовеКлинични пътекиИзследванияЛеченияБотаника